За приятелството с "любов"

За приятелството с "любов"
Снимка: Thinkstock

В нашето добре организирано гражданско общество все по-малко се говори за приятелството – за него като съпричастност, като емпатия спрямо страданията на ближния и като взаимна радост спрямо успехите му. Неудържимият стремеж към успех, власт и кариера постави категория като приятелството зад кулисите на "театъра", наречен живот.

Доколко така желаната приятелска атмосфера е всъщност истинска и непреходна?

Не е ли тя само едно взаимно "комфортно" изживяване, или съмишленост в моменти на трудности и кризи? Доколко открити, толерантни, солидарни и справедливи сме спрямо човека, който наричаме свой приятел? Мнозинството от гражданите ще кажат, че са най-толерантните и най-верни приятели, готови на всичко в трудния момент.

Това обаче не е шокова терапия. Това е предумишлена, добре пресметната кампания в интерес на дадена личност, която цели да извлече полза от друга – емоционална или финансова.

Днес все по-безскрупулните "хора" разкриват и още един важен аспект на приятелството – жестокостта.

Впрочем, ходът и резултатите от техните действия са почти винаги предвидими от жертвата, която наивно запленена в крайна сметка открива истинските им намерения и очаквания.

Дългосрочните тенденции са по правило по-малко забележими и приятелски релевантни, тъй като надхвърлят човешкия дневен ред. Поради това, тяхното подценяване е още по-опасно.

А ние, човеците, трябва да започнем да гледаме на света по различен начин, без розови очила, дълбоко вкоренени принципи и добро възпитание и да разпознаем "хищника, в кожа на приятел" веднага щом го срещнем!

Автор: Силвия Стаменова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти