За пианото и канарчетата

За пианото и канарчетата
Снимка: Thinkstock

Имам приятел пианист, който се отказал да свири много отдавна. В музикалното училище му казали, че има абсолютен слух. Талант. Аз не знам дали е така. Не мога да чета ноти, не ги разпознавам по слух. Мога само да ги усещам със сърцето си. Редуват се мажорни и минорни мелодии на живота. За моя приятел мога да кажа, че има уникален вкус за музика. Красива музика.

Талантът е като канарче. Събуждаш се един ден и намираш безжизнено телце на дъното на клетката. Поставяш го внимателно в стара кутия за обувки, слагаш капака, взимаш лопата и се отправяш към градинката до блока. Нотите са в кашони на тавана, пианото събира прах на вилата, а вятърът е откраднал последния акорд и е избягал в неизвестна посока.

Имам позната, която е пианистка. Отличничка на випуска в Музикалната академия. Пътува по корабите. Кратки скандинавски круизи. Не изпълнява сюити и клавирни концерти. Само ежедневни, лигави мелодии. Strangers in the night. За първи път я чух да свири, именно на онова пиано, което събира прах на вилата. И се влюбих. Не, не ме разбирайте погрешно. Влюбих се в музиката. В прашното пиано. И в пианиста, моя приятел...

Талантът е като канарчето. Иска гледане... и много любов. В златна клетка. Храни се със зрънца от ноти и пие усилната пот от челото. И ако няма късмета да се е родило на правилното място, през правилната дeсетилетка, когато стане пълнолетно - отлита. Я към някои скандинавски фиорди, я към страната на неограничените възможности. В най-лошия случай ще го докопа котката и това, което остане от него, ще свърши в някоя стара кутия за обувки, в градинката до блока.  

Знам какво си мисите. И само не ми минавайте с номера за липсващите ценности у младото поколение, чалгата и неблагоприятната политико-икономическа обстановка. Няма да ви се получи. Не и този път.

Кога за последно сте слушали песента на канарче? Помните ли? Ами припомнете си. Сигурна съм, че е било отдавна, защото котката се облизва до вратата, на пода се търкаля стара кутия от обувки, а вятърът току-що ви измъкна под носа последните акорди от "Концерт за пиано No 3" на Рахманинов.

Автор: Ралица Петкова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти