Трудно е да започнеш, лесно – да спреш

Трудно е да започнеш, лесно – да спреш
Снимка: Thinkstock

Алармата на телефона ме моли вече час да се вдигна от мекото и топло легло. Ставам, но ми се връща обратно. Не се връщам. Наплисквам лицето си със студена вода, обличам се набързо и излизам.

Навън е свежо августовско утро. Отправям се към мястото, където обикновено правя сутрешния си джогинг – обширно игрище на десетина минути вървене от вкъщи.

Докато вървя си мисля: "защо не съм като повечето момичета? Защо просто не си останах в леглото, след това да стана и да си взема дозата кафе с цигара; да се "разливам" цял ден по пижама, да гледам сериали и правя нищо, и ям нищо, и научавам нищо, и взимам нищо и давам нищо, и... съм нищо...? Сещам се, че преди година бях такова едно нищо и се отвръщавам от себе си. Нищо не се случваше в живота ми...
После пожелах да живея, да усещам, да съм нещо. Не беше лесно. Промяната. И все още не е. Да продължа."

"Бъди активен!"
"Живей активно!"

Подобни лозунги ни заливат ежеминутно от реклами на добронамерени и лицемерни кампании за спортни инициативи, на псевдоздравословни храни, на хранителни добавки, уреди и какво ли още не.

Но каква е цената и по-точно съдържанието на това да си активен? Нима само с подканване могат да те накарат да се превърнеш в нещо, което не си, но очевидно е много хубаво, защото всички само за това приказват?

От опит – така не става.

Необходимо е човек да осъзнае ползите и изпита нуждата от активния и динамичен начин на живот. Това прозвуча адски клиширано, но е така.

Докато правя поредната обиколка си мисля, че да тичаш като "гламав" не е за всеки и в този смисъл човек трябва да открие своето занимание – било то някакъв спорт или пък хоби – нещо, което го прави щастлив и доволен и му помага да се чувства успяващ и здрав, надминаващ себе си и достигащ мечтите си.

Автор: Злата Филипова

Очакваме и вашите авторски текстове на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти