Сватбата е вид спорт

Сватбата е вид спорт
Снимка: Thinkstock

Какво представлява по същество сватбеният ритуал в нашенско?

Една комбинация от спортове, завидни по своята мащабност

Младоженецът тръгва да иска булката, но първо минава да вземе кума. Който точно в този ден е започнал ремонт. Сватбената церемония ще почака, докато сватбарите боядисат стените и таваните или налепят тапетите.

След триста зора свитата на бъдещия съпруг се оказва пред дома на булката. А там, отряд юнаци са подпрели вратата от вътрешна страна.

По някое време гръмва и пищова на бъдещия тъст...Да вземе страха на мераклиите...И за да не се разбягат съвсем, вратата се отваря...

Ако жилището не е голямо, младоженецът бързо намира булката, но се появяват и други проблеми. Първо не могат да намерят едната обувка, после търсят и другата, после се оказва, че обувките са големи. Но като се сложат тук- там банкноти, нещата учудващо бързо си идват на местата...

И накрая младите се вземат...

След серия изморителни упражнения в стил "кумова фитнес- програма за рамо и гръб", сумо по нашенски, спортно- сватбена стрелба и предбрачно ориентиране, следват още по- изморителни комплексни упражнения за надпиване.

Особено, ако свекърът е извадил количества от отлежалата гроздова...Изключително сериозен спорт.

С традиции...

И- в крайна сметка- какво? Единствено кумът е на далавера!...

Вече е налице първият признак, че съм готова за свекърва- започвам да мърморя...

А всяка една мърмореща свекърва някога е била малко безобидно момиченце. Тогава си събирах какви ли не неща- марки, картички, календарчета, салфетки, хубави картинки.

Все изрязвах, лепех, разменях, търсех здрави кутии, където да прибирам богатствата си. После ги скривах, изчаквах да мине известно време, отварях ги и започвах да им се радвам...

Обаче пораснах, и за да ми е интересно....отново събирам...

Този път- информация за сватбени ритуали, и то не какви да е, а спортни...

Правя проучване как е по света...И ето до какви сведения стигнах:

В Шотландия бъдещата съпруга пробягва 1 миля, с тиган в ръка , в който има 9 палачинки. Брак няма да има, ако на финала, където я очаква нейният бъдещ съпруг, пристигне с по- малко или студени вече палачинки...

В някои области на Швейцария младоженец ще е този от кандидатите, който повдигне най-тежкия камък и го понесе над земята най- далече. От своя страна "щастливецът" избира съпругата си също след състезание- коя от кандидатките ще издои най- много мляко от крава.

Как ви струва това?

А това?...

В Сингапур младоженците пробягват 10-километрово разстояние с подходяща екипировка. Ако младоженката победи, бракът се разтрогва.

По трасето се поставят съдии, които трябва да докажат дали момичето умишлено изостава от своя бъдещ съпруг, за да заживеят заедно...

Ако един мъж в Бирма реши да поиска ръката на своята любима, трябва да преплува пълноводна река на гърба на слон, да убие змия със стрела, да се пребори с бамбукова пръчка със съперника си, да се яви пред девойката невредим и веднага да й изпее една песен...

А ето още нещо интересно!... „След официалната сватбена церемония двата рода застават един срещу друг по екипи и играят хокей на трева...” Къде е това?.. Пакистан?...Браво, вече имам свежа идея!...

Важно е младото семейство да има отлична двигателна активност, да е генетично физически издръжливо и да произхожда от род, в който се държи на добрата екипна работа, дори в напрегнати и критични ситуации.

Защото това е предпоставка за създаване на здрави семейни взаимоотношения и разумно и щастливо следващо поколение.

Вдъхновена от събраната информация и водена от желанието да съчетая интересното с полезното, на заседание на борда на всички директори, които съчетавам, взех следното решение за бъдещ сватбен ритуал.

Очаквам вълна от общонародна благословия.

Съвсем простичко е: Преди сватбата двата рода/ младоженците, бащи, майки, братя, сестри, баби, дядовци/ застават един срещу друг по официално работно облекло.

Получават по 1 декар земя за немеханизирана обработка и съответните, добре наточени, ръчни земеделски инструменти. Както се досетиха вече някои от вас, това са стилни и ергономични прави лопати, които ще останат като спомени от сватбата за самите младоженци и най- близкото им обкръжение.

Обработката на земята е за възможно най- кратко време.

Победеният род ще поеме разходите за сватбата.

Ей, гениална съм!

Като знам кои са състезателите от нашия отбор, да му мислят сватовете!

Автор: Иглика Нинова

Още за сватбите: 

Грешки в подготовката на сватбата

Идеи за тематични сватби

Младоженски удоволствия

 

 

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти