Символи и сватбени традиции

Символи и сватбени традиции
Снимка: Thinkstock

Замисляли ли сте се някога от къде произлизат сватбените традиции? Защо булката трябва да е в бяло, да има букет и да носи нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем.

Какво символизират булчинският букет, първият танц и първата целувка. Нека разберем!

Булчинската рокля
До преди 170 години жените просто са слагали най-хубавата си рокля за сватбената церемония, която е била в любимия им цвят и с произволна дължина.

Но през 1840 г. кралица Виктория облича за деня на сватбата си елегантна бяла рокля и дава началото на модна тенденция, завладяла по-късно целия свят. Смята се, че бялата булчинска рокля символизира благоденствие, девственост и непорочност.

Нещо старо
Традицията се заражда отново през епохата на кралица Виктория и е свързващото звено между стария живот, семейството и новото начало. Обикновено за нещо старо булките избират ценно семейно бижу.

Нещо ново
Символизира щастието и късмета на новото семейство. Булчинската рокля е най-подходящият символ за тази традиция.

Нещо синьо

Още в библейски времена синият цвят е символизирал вярност и преданост. От там идва и традицията булките да носят нещо синьо на сватбата си или да са облечени в нежен нюанс на този цвят.

Нещо назаем
Да носите нещо, което вече е било използвано от друга щастлива булка се смята, че ще донесе много щастие и на вас.

Булчинският букет
От древни времена хората вярвали, че ако булката носи букет от ароматни треви и цветя, това ще отблъсне злите духове, лошият късмет и болестите. В древен Рим букетът бил заместен с гирлянд, носен от булката и младоженеца като символ на новия живот и надежда за плодовитост. По време на Викторианството влюбените двойки си разменяли букети, като всяко цвете имало свое значение.

Тези асоциации са валидни и до днес и се използват много умело в булчинския букет. Карамфилът е символ на очарование и любов, червената хризантема казва "Обичам те", бялата хризантема е вярност, маргаритките – невинност, магнолията – постоянство, червената роза – страстна любов, кокичето – надежда, виолетките – вяра, лалето – привързаност.

Първата целувка
Освен, че е първата ви целувка като семейство, тя има и много дълбоко значение. В древен Рим, валидността на който и да е договор, се запечатвал с целувка. Оттам идва и символиката ѝ като сключване на договор, който ви обвързва в едно.

Чупенето на стъклена чаша
Това е еврейска традиция и изобразява разрушаването на храма в Йерусалим. Много двойки пазят парчета от счупената чаша като символ на вярата, че техният брак ще остане непокътнат докато смъртта ги раздели.

Хвърлянето на монети и жито
В древността е било пожелание за плодовитост към младата двойка, а днес олицетворява щастливия и пълноценен живот, който им предстои заедно. Добавянето на розови листенца пък се смятало, че прогонва злите сили.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти