Планирано родителство

Планирано родителство
Снимка: Thinkstock

След като достигнеш определена възраст в нашето общество, хората около теб започват заобиколно, а някои от тях директно, да ти казват, че е време да помислиш за семейство и най-вече за дете.

Започваш да чуваш най-различни клишета, "Време е за дете", "До кога ще чакаш", "Вие можехте да отгледате едно дете за толкова време" и много други подобни. Но никой от тези "любящи" и "загрижени" хора не те съветват за планиране на родителството. Даже ако посмееш да го кажеш и за това имат отговор "Ти в Божите неща не се меси".

И така се започва дебата, кои неща са в нашите ръце и какво се изисква от нас - родителите, за да сме сигурни, че ще имаме необходимата организация.

Планирано родителство е това, което е по нашите сили и възможност.

Ние като родители трябва да помислим, готови ли сме за тази отговорност, наясно ли сме с промените които ще дойдат в нашия график, ежедневие, свободно време и най-вече - имаме ли представа колко ще струва отглеждането и образованието на нашето дете.

Ние родителите, като зрели хора, би трябвало да се замислим: колко спестявания имаме; къде живеем дали сме под наем или в собствено жилище; може ли да се чувстваме комфортно със заплатата на единия родител, след като майката спре работа; с колко ще се повишат месечните ни разходи след раждането на детето. Това са основните въпроси на които трябва да си отговорим, когато започнем да обмисляме идеята да имаме деца.

Има и много други, фундаментални въпрос, които не са включени тук, но за тях някой друг път.

Трябва да помислим и за личните цели и върхове, които сме искали да постигнем. След като станем родители, кои неща отиват на заден план и кое става наш приоритет. Ако си искал кариера и израстване във фирмата, ако си искал да пътуваш около света, ако продължаваш да искаш да излизаш вечер и да ходиш на дискотека.

Всичко това трябва да се преосмисли, за да не се чуе в един хубав ден от родителите "Аз жертвах толкова много заради теб" или "Ако не беше заради теб, аз..."

И така, млади хора, когато вашите загрижени близки решат отново да ви "атакуват" с покани за деца, хубаво е да си направите истинска равносметка преди да се поддадете на тяхната манипулация.

Ще кажете, аз ако трябва всичко да предвидя, това не е възможно, и ще бъдете напълно прави. Човек не може да предвиди всичко в живота, но това, което зависи от нас, е най-малкото, което можем да направим, за да сме по-добре подготвени за неочакваното, което ни предстои.

Автор: Илонка Павлова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти