Пепеляшке, ти унищожи живота ми!

Пепеляшке, ти унищожи живота ми!
Снимка: Thinkstock

Приказките са опасни. За здравето, за любовните взаимоотношения, за психиката...

Всяка приказна книжка трябва да бъде придружена от листовка с противопоказания (точно като лекарствата), които могат да се проявят при теб, когато я закупиш и прочетеш. Най-вече Пепеляшка.

Не е изненада, че тази класическа приказка е вечна. 

Кой не обича истории, в които доброто възтържествува? Скромното момиче се влюбва в красивия и благороден принц и заживяват щастливо до края на дните си.

Колко ли отчаяни от любовта жени са мислили за приказката за Пепеляшка с идеята, че ако в живота ни липсва той, мъжът, всичко е безсмислено?

Че без партньор сме празни и непълни личности?!

И аз също повярвах в тази утопия... и тя почти не унищожи живота ми.

Когато през 1981 година излиза книгата „Комплексът Пепеляшка: Скритият страх от независимостта“ на Колет Даулинг, тя предизвиква неподозирана полемика - особено сред работещите жени (като мен), които се стремят към кариера. 

В нея Даулинг твърди, че много от нас, момичетата, все още чакат външен фактор да се появи и промени живота им, тоест – един съвършен мъж, който да ги направи щастливи и напълно удовлетворени.

Нашият страх от независимост и несъзнателно желание да сме зависими от мъжете, е това, което наистина ни пречи и проваля настоящето и бъдещето ни.

Но това е моята истина.

Поглеждайки назад към моите взаимоотношения, моето доброволно подчинение на идеята, че на всяка цена до мен трябва да има мъж, беше изумително.  

Започвала съм толкова много връзки с идеята, че той е Той. Имала съм взаимоотношения с абсолютно неподходящи по всички параграфи за мен мъже... И всичко това заради съвременните интерпретации на Пепеляшка като „Хубава жена“ или „Петзвезден романс“, които дават една безкрайно погрешна представа за любовта.

И заради това, че през цялото време аз бях една несигурна в себе си, слаба психически жена, обсебена от мисълта за единствената, вечната, истинската любов.

Не отричам приказката за Пепеляшка – тя учи на добродетели, ценности и универсални поуки, една история, написана през 17 век, и актуална до ден днешен.

Но за тези от нас, които са израснали с всички тези розови романтични идеали, ние имаме нужда от алтернатива. И тази алтернатива е, че истинското щастие идва само когато спрем да търсим някой друг да го донесе и започваме да го създаваме в себе си.

Автор: Никол Кралева

Прочетете още:

История за Пепеляшка в 21 век

Новите дрехи на Пепеляшка

Кейт Бланшет е злата мащеха

Пепеляшка оживява

Не съм Пепеляшка, но имах своя мълчалив принц

Не се сърди, момиче!

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти