Овцедушието сред нашето общество

Овцедушието сред нашето общество
Снимка: Thinkstock

„Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак”

Няма значение дали става въпрос за секс, цигари, алкохол, наркотици, дрехи, обувки или нещо друго, още от малки наблюдаваме околните и без да се замислим за причините или последиците правим същото.

Защо? От страх, че няма да ни харесат или приемат такива каквито сме!

Вярно, в нашето общество липсва толеранс към различното, но ако всички се обличаме, говорим или разсъждаваме по един и същи начин светът щеше ли да достигне това ниво на развитие? Ами сигурно не, защото именно „лудите”, нетрадиционалистите и „смешните” допринесоха за това ниво на технологиите, енергетиката и модата.

Тези хора поеха риска, да бъдат различни, въпреки последиците – самота, отхвърляне, оплюване и ни дадоха това, което имаме в момента.

От традиционализъм. Той също е много добре развит сред нас. Децата копират родителите си. За едно дете те са като богове. Правят и говорят като тях, без значение дали е правилно или не.

Да вземем предвид семейните взаимоотношения. Детето наблюдава как мама и татко общуват помежду си, какво правят през свободното си време, как го правят и пренася това в бъдещото си семейство или тотално го отхвърля. Бащата алкохолик – синът или ще тръгне по неговите стъпки, или тотално ще откаже да се докосне до алкохол, от страх да не стане като баща си, но това са много малка група. Повечето биха тръгнали по стъпките му.

От липса на знания. Необразованите са много лесна мишена за манипулация. Те правят и говорят това, което и когато им се каже.

От мързел и липса на амбиции. Много по-лесно е да копираш останалите, отколкото да си правиш труда да измисляш нещо ново или да отстояваш дадена позиция.

Сигурно има още много причини за овцедушието в нашето общество, но аз съм открила само тези.

Интересни са и хората, които служат за пример. Една част от тях презират и се присмиват на тези, които ги копират, но когато някои им се противопостави стават зли и враждебни.

Друга с радост споделят своите знания и умения с околните. Трети пазят всичко за себе си и не им харесва, когато служат за модел и се чувстват ограбени.

Целта на тази статия е да подтикне хората да не бъдат овце. Да отстояват себе си, независимо от рисковете. Да бъдат смели и да вярват в своите умения и знания. Да бъдат господари на живото си!

Автор: Иванка Златева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти