Може ли Коледата да бъде на промоция?

Може ли Коледата да бъде на промоция?
Снимка: Thinkstock

Наближава Коледа. Светъл празник. Всички са обзети от мания по празничния шопинг, за да купят на най-любимите си хора най-хубавия подарък.

Но като че ли кичът в многобройните китайски украси за елха, пластмасовите дядоколедовци и снежанки с изкуствени усмивки ни идва в повече.

Може ли Коледата да бъде на промоция - купи две на цената на едно: печка, пералня, блузка… нали до скоро всички си мислихме, че празникът е в душите ни, да има любов, да сме със семейството, да не мислим за материалното, поне в дните на Коледа.

Да, ама не.

Дори вече се посегна на най-чистия символ на Коледа, а именно - самия Дядо Коледа. Оказва се,че Дядо Коледа си е чисто и просто един крадец на дребно, който вечер по тъмно обикаля най-големите вериги магазини за играчки и хипермаркетите и от там най-безсрамно пълни  вълшебния чувал с играчки и всякакви други стоки.

А отгоре на всичко не си мълчи, а най-нахално разправя наляво-надясно за това. Снежанка също се оказва доста двулична. Под невинното й излъчване се крие една надута и префърцунена блондинка, която все се оплаква, че си няма това и онова, а най-мечтаното от нея не е да доставя радост на децата, а нови гримове, лазерна епилация и хубави дрешки.

Дали не достигнахме до това падение на коледните символи в резултат на нашето все по-обременено от грижи и меркантилност ежедневие?

Дали не приемаме празника като битката, която трябва да спечелим в магазина,  като се запасим с повече  храна от съседа; като купим най-скъпия подарък на детето си или отидем на по-луксозно пътешествие от колегата?

А някога Коледа беше празника на мир и любов, на сплотеност и отзивчивост, на мечти…

Автор: Галя Петрова

Очакваме и вашите авторски текстове на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти