Който е безгрешен, нека пръв хвърли камъка

Който е безгрешен, нека пръв хвърли камъка
Снимка: Thinkstock

Темата за греха е вечна като земята. Ако се замислим по-сериозно и в друга посока, човешкият грях възниква още при създаването на света, по времето на Адам и Ева. Подлъгана от змията, Ева откъсва забранената ябълка и нарушава Божията заповед! Именно тогава Бог изпраща на хората добро и зло, а на жената отрежда с болка и сълзи да ражда децата си...

Всеки ден животът ни среща с хора, които сочат с пръст грешките на другите, без да виждат своите собствени. Истината е, че няма безгрешни хора. На света няма човек, който да не е съгрешил поне веднъж, а щом е кривнал от правия път няма право да съди никого. Никой не се замисля за своите грешки.

Всеки е вперил очи в другите и зорко наблюдава кой кога ще съгреши. Човек се опитва да бъде по-добър от другите с цената на всичко и животът се превръща в една надпревара за величие и кой е по-по-най... Хората стават все по-лоши, по-злобни, алчни и грешни. Но продължават да виждат само чуждите грешки, защото много по-лесно е да сочиш грешките на другите, отколкото да си признаеш: "Аз сгреших".

Но кои сме ние, за да съдим другите, нима не сме същите грешници, молещи за прошка? Много по-удобно е другите да са виновни, вместо сам да признаеш вината си. И когато някой  каже: "Нека, който е безгрешен, пръв да хвърли камъка", никой няма да се осмели, защото всеки прави грешки, кой по-малки, кой по-големи. Но "човешко е да се греши, а божествено - да се прощава"...

Блудницата извършва грях от любов. Книжниците и фарисеите искат от Иисус да се изпълни това, което повелява законът, а именно да я убият с камъни. Бог надига за миг глава, но не за да каже "убийте я" или "пощадете блудницата", а за да каже: "който е без грях, нека пръв хвърли камъка върху нея". Силни думи, които са достатачни, за да спрат тълпата, готова да погуби грешната жена. Никой от тях не посмява да хвърли и един камък, защото всеки от тях е грешник. Кой по-малко, кой повече, всички те са хора и като такива правят грешки, от които после да могат да се поучат. Няма безгрешни хора, но човек, който се поучава от грешките си, е мъдър.

Има грешка - има и прошка! Грехът и прошката - това са две неща, с които човек се сблъсква почти всеки ден. Грехът - това е нарушаване на нормите и законите. Нарушаване на Десетте Божи заповеди и незачитане на Божията воля. Старите хора казват, че човек не бива да заспива сърдит.

Ако волно или неволно сте обидили някого, ако сте наранили неговите чувствата и достойнтвото му - извинете се, поискайте прошка. Защото понякога прошката закъснява - човек си отива от този свят, а съгрешилият цял живот ще носи вината и греха в себе си... Прошката е чудо, която на мига освобождава душата ни. Прощавайки, ние отхвърляме омразата към другия. В ума и душата ни настава покой. Прошката е нещо лично и искрено, човек трябва да прости с цялото си сърце и душа, за да се пречисти от гнева и омразата.

Почти е невъзможно човек да не извършва грехове, но преди това трябва да помисли за примера, който ще даде на други хора, да помисли за наказанието и накрая да поиска прошка. И освен на другите, човек трябва да прости и на себе си. 

А ако някой смята, че е безгрешен – нека пръв хвърли камъка.

Автор: Дидка Симеонова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти