Как децата ни да учат успешно?

Как децата ни да учат успешно?
Снимка: Thinkstock

Всяка вечер у дома е същото познато мъчение с таблици за умножение и граматики. Учихме това вчера. Днес обаче трябва да го учим отново, и отново, сякаш нищо не се задържа в главата ни.

Децата имат различна памет за ежедневието си. Ако например им припомним за произволна разходка преди години, те могат прецизно да обяснят с какво са били облечени, какво са яли и пили – всеки един малък детайл.

Несъмнено детските спомени са по-различни. Това е вид зрителна памет, наречена ейдетичен образ или ,,фотографска памет“. Това умение се наблюдава при децата и изчезва през пубертета.

Съвременни учени провеждат изследване като показват на обектите илюстрация от „Алиса в страната на чудесата“ за около половин минута. Следва внимателно сканиране на образите, без излишно задълбочаване в определени детайли.

Когато времето им свърши, децата трябва да опишат какво са видели. Тези с добра ейдетична памет могат да се справят дори след интервал от няколко минути и спомените им са толкова ярки, че биха могли да преброят ивиците на опашката на Чешърския котарак.

Вече обяснихме важността на фотографската памет. Как обаче можем да я използваме, за да направим процеса на учене по-успешен за нашето дете?

Информацията, която се очаква да бъде усвоена от детето, трябва да бъде поднесена с визуални елементи, които да му привлекат и задържат вниманието.

1. Игри и играчки с образователен характер
П
ъзели,формички, кубове, карти, дъски за рисуване и т.н. Има множество детски магазини с широка гама от такива продукти. За тези от вас, които нямат много свободно време – интернет пазаруването е вашето решение. Повечето магазини вече предлагат и онлайн своите продукти, като доставката става бързо и в удобно за вас време и място.

2. Детската стая
Това е помещението от дома ви, в което детето прекарва най-много време. Важно е освен да е удобна и уютна, мебелите и декорациите да са по възможност с образователни нотки – например килим с таблицата за умножение, завивки или пердета с принтове на думи, карта на България или на света. Така детето неизбежно ще види и запечата някоя дума, цифра в съзнанието си, дори несъзнателно.

3. Детският гардероб
Детските дрешки несъмнено са много по-сладки и симпатични от тези на нас възрастните, но не бива само да гледаме как изглеждат естетически. Всяка майка избира не само най-хубавите, но и най-функционалните дрешки за детето си – спрямо удобството на детето, естеството и качеството на материите, които няма да дразнят чувствителната детска кожа.

Дрешките на малкият/ата вече могат да бъдат много по-ползотворни от колкото преди. Много модерна и актуална е технологията сублимация – печат върху дрехи. Може да придадете цвят на едноцветните дрехи на детето с щампа на азбуката, на таблицата за умножение както и много други идеи.

Скоро български производител пусна на пазара линия детски сака с персонализирани хастари на образователни теми – свързани с изучаваните в училище предмети. 

4. Занималня за деца
Освен знанията, които получава в училище, следобедното посещение на занималня би затвърдило знанията и подпомогнало ученето на детето. Важно е да се избере занималня с модерна база, в която е осигурено всичко необходимо както за обучение, така и за отдих. За разлика от училището, в занималните се работи с малки групи, което позволява индивидуален подход към всяко дете и е гаранция за ежедневното усвояване на уроците.

И все пак не прекалявайте с уроците. Почивката също е много важна. Не затормозявайте прекалено много вашият мъник в старанието си да го научите. Изброените стъпки са допълнение към учебния процес, те не могат да го заместят, а само го оптимизират и улесняват.

По този начин детето се учи несъзнателно и заниманието е лесно и сладко както за детето, така и за вас. Винаги помнете, че децата трябва да харесват това, което правят. Това е ключът.

Автор: Сезел Ислям

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти