Из изворите на един млад ум

Из изворите на един млад ум
Снимка: Thinkstock

Докато си малък, се водиш от мисълта, че светът е една нова, безширна площадка, която е изцяло твоя. Въпреки всичко си подтикван да желаеш да пораснеш, да се озовеш в света на големите. Губиш мигове в мечти и мисли за живота, които ще имаш. В един момент се оказва, че светът си прави шега с теб – докато си малък мечтаеш да пораснеш, а след като стигнеш този "миг на величие", започваш да мечтаеш за детството и безгрижието.

Това означава ли, че си пропилял времето си? По-скоро това е етап в живота на всеки, той ни изгражда в това, което ставаме, а има и щастливци, които успяват да постигнат мечтите си – с пламъка на детското желание и подкрепата на зрялостта на мъдрия. Другите просто се опитваме да запазим детското и да продължим напред. Със зрялостта на младия идва и лутането. Започват въпросите за Пътя – "На къде да поема?", "Какво да правя?", дори "Каква е съдбата ми?".

Това са все трудни въпроси, чиито отговори водят до дилеми и объркване. Всъщност колко голям трябва да си, за да си съставиш план на живота си? Може би в университета или по-добре още в гимназията, а защо не и по-рано? Би било много по-лесно, но винаги следва "но". А ако планът, който следваш, е мечта и тази мечта се изгуби по пътя, който си мислел, че ще те отведе до изпълнението й? Би следвало бързо да нагодиш новите желания към това, което правиш, все пак гъвкавостта е в основата да си млад и борбен.

Какво следва, ако след загубените мечти, не последва нищо друго, ако изгубиш хъс за действие? Оказва се същото, како да паднеш от кон – поплакваш, поохкваш от натъртеното, после сам се навиваш, че можеш да се справиш по-добре, а накрая намираш проклетия кон. Отново и отново, докато сам се усмихнеш на успеха си.

Собствената удовлетвореност е много по-ценна от тази на отсрещния човек, защото не той, а ти знаеш колко усилия си положил, за да се получи нещо, към което си се стремял. Единственото, което трябва да направиш, е да не губиш надежда, че нещата ще се наредят. Може би понякога не се случва така, както сме го планували, но все някак се получава.

Затова е хубаво да си напомняме, че светът предлага възможности и от човека зависи дали ще се възползва или ще се остави на самосъжалението и разбитите мечти. Дори да изгубиш Пътя, поспри, отърси се от разочарованието и мъката от неуспеха, спомни си "главната цел и мечта", тя ще ти помогне да се съвземеш, да желаеш да възседнеш отново проклетия кон! Просто не се предавай.

Автор: Надежда Георгиева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти