"Фейсбук" съпруг

"Фейсбук" съпруг
Снимка: Thinkstock

​– Вие с твоя приятел още ли сте заедно? – полюбопитства тя.
​– Да. Защо? – ужасих се аз.
– Защото напоследък не сте много активни във "Фейсбук" един към друг.

Обвързани. Завързани. Свързани. И така, докато смъртта ни раздели или поне докато интернет връзката не се разпадне. Да, връзката е важна - връзката с модема, имам предвид.

Факт е, че тя ни свързва един с друг в интернет повече, отколкото си мислим. Тези думи са провокирани от този разговор между мен и моя колежка. Нямаше как да не се замисля над него. Колкото повече мислих, толкова повече се питах дали връзката между партньорите в социалните мрежи е новата любовна връзка?

Пренесе ли се любовта във "Фейсбук"?

Никога не съм харесвала прекалената показност. Но е факт, че във "Фейсбук" тя е на почит. Всички качват снимки, тагват се, отбелязват се от разни места – общо взето целият ни живот се е пренесъл там. И в това, разбира се, няма нищо лошо. Научаваме, че хората са се обвързали или пък разделили именно от "Фейсбук" - някой го отбелязват в дневника си, други просто изтриват снимки с бившата си половинка. Без значение как, винаги става ясно на другите какво се случва с теб. Щом моята колежка е забелязала, че с партньора ми не общуваме в социалната мрежа, значи ние просто сме спрели да общуваме там.

Когато спрем да общуваме във "Фейсбук", това значи ли, че сме спрели да обшуваме и в реалността?

Ако вече не ни е чак толкова забавно да си споделяме разни неща, да си лайкваме статуси и т.н., значи ли това, че вече не ни е забавно заедно? Интересът ни един към друг във "Фейсбук" може ли да бъде показателен за връзката?

Сигурна съм, че веднага ще контрирате: "За разлика от другите, които по цял ден киснат във "Фейсбук", аз имам истински живот. Това, че не споделям подробности за връзката си във "Фейсбук", не значи, че нямам връзка”. И навярно сте прави.

Но преди да включим защитните си механизми на отрицание на проблемите, нека се погледнем честно в очи и да се запитаме дали наистина нещо не е наред?

"Фейсбук" е платформа за комуникация. Факт. Връзката с партньора - също. Факт.

Основната идея на "Фейсбук" е споделянето – споделяме информация с другите, изразяваме чувства и състояния, търсим подкрепа, второ мнение, коментираме, обсъждаме, казваме какво мислим без притеснение. Не е ли така и с партньора в реалността?

Някои от вас ще кажат, че им е писнало да се занимават с "Фейсбук" и затова не общуват с партньора си в социалната мрежа. Ако "Фейсбук" омръзва, то не е ли такава и участта на любовната връзка? Омръзна ли ни да споделяме емоциите си? Ако виртуалната любов помежду ни е умряла, жива ли е още любовта в реалността?

Струва си да се запитаме. Поне за собствено успокоение.

Чух, че "Фейсбук" щял да бъде спрян, понеже се отклонявал от основната си идея и Марк Зукърбърг не можел да издържа на напрежението по поддържането му.

Щом ние сме пренесли любовните си връзки във "Фейсбук", значи ли това, че и тях това ги чака? Не бе ли друга  първоначалната идея и на любовта? Сега не стоим по пейките в парка и не се целуваме до здрач, както правехме по мое време, когато любовта в реалността не зависеше от любовта във "Фейсбук". Вече няма време за това.

Може би, именно в това е проблемът. Ние допуснахме любовта да се пренесе във "Фейсбук" и малко по малко спряхме да се обичаме и да общуваме в реалността. Сега има време само за лайк във "Фейсбук" и за някоя друга песен, споделена на стената на любимия човек. Вече не сме обвързани, а вързани – за интернет кабела и за позата във "Фейсбук". Точно за това мислим, че любовта в реалността си е отишла, когато не е показана в интернет.

Обвързани сме с "Фейсбук", с лайка и тагването в общите снимки. А обвързани ли сме с половинките си в реалността? Смело пратихме любовта във виртуалния свят, без да се замислим дали тя ще остане и в реалността. Това е истината. Защото не е важен статусът "Обвързан" във "Фейсбук", а статусът "Свързан с половинката си" в реалността.

Автор: Илина Василева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти