Човек не живее само с хляб

г
Снимка: Thinkstock

Хубавите текстове имат право на нов живот. Припомняме този за живота, хляба и важните неща...(бел.ред)

Всеки човек има своя философия за живота, свои правила писани и неписани закони, които го правят по-добър или по-лош... Животът е такъв, какъвто ние съумеем да го съградим – човек се учи да живее от първата глътка въздух на белия свят до последния си дъх.

В светото писание Библията се казва: "Не само с хляб ще живее човек, а с всяко слово изречено от божиите уста". А какво е казал и завещал Бог на човека?! Не лъжи !... Не кради!... Не убивай!... Почитай майка си и баща си, за да се продължат дните ти на земята!... Обичай ближния си като брат!

За българина в миналото хлябът не е бил само храна, но и символ на живот, благополучие и успех. Една българска поговорка гласи: "Никой не е по-голям от хляба". За българина хлябът е бил свещен – той е прибирал грижливо всяка троха и коричка, а днес го изхвърляме в кофата за смет.

За него има и метафора като "горчив хляб", когато е спечелен с много труд и "сладък хляб", когато е спечелен от собствени знания и труд. От миналото до днес българинът посреща важни и скъпи гости с хляб и сол, животът започва и свършва с хляба, защото и при раждане на дете и в последния час на човек има хляб на трапезата.

Хлябът е важен. Хлябът е необходим. Никой не е по голям от хляба, но човек освен от материални блага има нужда и от духовни такива. За да е "сладък" хляба на човек, той има нужда от любов – да обича и да бъде обичан. Защото любовта е най-прекрасното и велико чувство.

г
Снимка: Thinkstock

От векове до днес безброй поети са писали и продължават дапишат за нейно Величество Любовта! Тя – любовта, дава смисъл на човешкия живот. Има различни видове любов – любов към род и родина, любов към дом и семейство, синовна обич... Но майчината обич си остава единствена и неповторима по сила и красота. Майката е тази, която с много обич и страдания дарява живот. Само една всеотдайна и неизмерна любов, каквато е майчината, е способна на безброй жертви и отричания в името на детето ѝ...

Хляб... Любов...Човек има нужда от приятели, от дом и семейство. Има нужда от знания, за да върви смело напред към своите мечти и върхове, от много воля, мир и хармония в душата и сърцето. Един деец на френската революция Жорж Дантон е казал: "След хляба най-важното за един народ е училището". Колко истина има в тези думи...

г
Снимка: Thinkstock

Хляб... Любов... Знание... Би ли имал човек всичко това, ако нямаше дом и семейство, които да го дарят с огромната си любов, да го нахранят и стоплят освен с хляб, с много обич и топлина? Нашият дом е нашата крепост – там се приютяваме в добри и лоши дни, там търсим и намираме спокойствие и хармония.

Човек без дом и семейство е като дърво без корен.

Приятелите също са много важна част от нашия живот. Те ни подават ръка в трудни за нас дни. Те са тези, които застават до нас винаги в нужда, страдат и се радват заедно с нас.

г
Снимка: Thinkstock

Какъв щеше да бъде животът ни, ако спазвахме думите, завещани ни ни в Светото писание: Не лъжи... Не кради... Не убивай... Обичай ближния си като брат... 

Не само хляб е нужен на човека. Нужно ни е всичко онова, което ще ни направи по-добри и човечни. Дори да сме богати и нахранени добре, ако нямаме вяра и душата ни е празна, ние сме по-бедни и от просяка, молещ за коричка хляб. Да бъдеш добър означава да правиш добро, заради самото добро, без да очакваш награда или благодарност. Да бъдеш добър означава да постъпваш така, както е редно, независимо от постъпките на другите. Да бъдеш добър означава да обичаш и да прощаваш.

Човешкия живот би бил една огромна пустиня, ако го нямаше онова малко огънче да топли душата, да осмисля и дава криле на нашите мечти и стремежи. Любовта и доброто са ни повече нужни от всякога, за да внасят красота в живота ни... Защото не само с хляб ще живее човека....

Автор: Дидка Симеонова

г
Снимка: Thinkstock

Еdna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Из Edna@:

От 7 до 10 вечерта съм домакиня. Но след 11 ставам любовница!

Започнах да живея като разведена, без да се развеждам (и това спаси брака ми)

Хубаво е да има мама и тате. Някак по-спокойно е...

Леките жени искат мъжът да има всичко, стойностните жени - го подкрепят, за да постигне всичко!

Носете си новите рокли, момичета

Женското щастие струва... между 2 и 5 лева на ден

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти