"50 нюанса сиво"

"50 нюанса сиво"
Снимка: netinfo

"50 нюанса сиво", издадена от "Бард", безспорно стана популярна месеци, преди да излезе на пазара.

Сюжетът се върти около любовната история за 21-годишната студентка по литература Анастeйжа Стийл, която се запознава с 27-годишния красив и богат Крисчън Грей. Разбира се, какво е любов без спънки, които в случая се оказват самият Крисчън.

Малтретиран в детството си, единствените връзки, които поддържа с жени са сексуални, в които той доминира. И шокиращото, на него това му харесва, силата, доминацията, болката.

На невинната Анастейжа предлага да сключат договор, с който се регламентират техните взаимоотношения или по-точно неговата власт над нея в леглото и извън него. Сексуалните сцени между двамата са доста подробни, което води и до определянето на романа в категорията еротика, въпреки че по-скоро клони към порно.

Книгата не блести с оригиналност, нито със стил, но все пак става изключително известна. Една история, която тръгва като фенфикшън по "Здрач" заживява свой живот и вече има своите многобройни почитатели. "50 нюанса сиво" добива нарицателното име "порно за майки", тъй като статистиките сочат, че най-многобройни фенове има сред майки над 30-те. 

С какво обаче тази история плени толкова много жени, след като има много розови романи, които не са получили тази слава. Ясно е, че почти всички дами обичат да четат за страхотни мъже, които се влюбват в edna жена и извършват куп необичайни за тях неща, само и само да спечелят любовта й. Не знам дали популярността се дължи на откровено сексуалните сцени с БДСМ елементи или жените имат нужда да вярват, че и те ще срещнат някой красив мъж, който ще се влюби в тях.

Притеснително е, че след години на еманципация, изглежда, че повечето жени искат да бъдат връзвани (буквално и преносно) за леглото и подчинявани. Не съм моралистка, нито феминистка, просто не си представям така любовта между двама души. 

За мен тя е равнопоставен съюз, а не съзнателна доминация, дори и подплатена с любов. Що се отнася до образа на главната героиня, не вярвам, че edna истинска жена би искала да бъде в нейната кожа. Аз поне със сигурност си се чувствам добре с купуването на обувки, бельо и глезенето с типично женски неща, които Ана не прави.

Бих искала да напиша, че книгата ще ви изкуши, прелъсти и няма да може да я оставите, преди да сте отгърнали последната страница, но не мога. Единственото, което може да направи, е да даде някоя и друга идея, с която да разнообразите сексуалния си живот.

Въпреки всичко, това си остава една от най-продаваните книги в световен мащаб, като романът дори бие по продажби "Шифърът на Леонардо" и книгите за Хари Потър.

Автор: Преслава Илиева

Пишете ни и вие на edna@netinfocompany.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти