За планетите и чакрите

За планетите и чакрите
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В учението за йога се смята, че енергийното поле на човека е организирано в седем главни енергийни центъра, наречени чакри. Те са разположени по протежение на гръбначно-мозъчната ос. Всяка една от чакрите играе ролята на преобразувател на прана, т.е. универсалната енергия, която протича през медула облонгата или продълговатия мозък в основата на черепа.

Прана се спуска надолу през петте чакри, като по пътя си се видоизменя. Ако по-долните чакри са чисти и "незамърсени" от негативни наслагвания като травми, потиснати емоции, изтласкани преживявания, комплекси и т.н., прана свободно ще може да се изкачи обратно към по-горните чакри, повдигайки нивото на осъзнатост.

Ако по-долните чакри са блокирани обаче, прана бива възпрепятствана при своето спускане, а тези енергийни блокажи се проявяват като ментални, емоционални или физически неразположения.

С други думи, ако някоя от чакрите е разбалансирана, значи, че сме нарушили синхрона с универсалната жизнена сила на фино (или не чак толкова) ниво. Тъй като чакрите са енергийни центрове, които вибрират, един от начините за хармонизирането им е съзнателната работа с вибрацията под формата на музика и танц.

Астрологията също може да бъде средство, чрез което да получим прозрения за слабите места в системата от чакри на нашето енергийно тяло.

Във ведическата астрология всяка чакра е управлявана от планета. На енергийно ниво хороскопът представлява не само карта на взаимодействията между планетите, тоест психическите функции на човека, но и карта на състоянието и взаимоотношението между чакрите, центровете, които направляват, препятстват и насърчават еволюцията и съзнателността ни.

Първата чакра в основата на гръбначния стълб е муладара. Тя е свързана с планетата Сатурн – символ на физическото ни самоопределение. Той изисква от нас да се погрижим за телесните си нужди, да поемем отговорност за сигурността и добруването си. Сатурн олицетворява практическите измерения на живота ни и материалното съществуване. Ние можем да развием способността да използваме волята си и да изразяваме чувствата си, но нито една от тях няма да ни бъде от полза, ако не сме се справили с базисните изисквания на материалното съществуване, защото живеем в тяло и то трябва да бъде здраво.

Понеже Сатурн се асоциира с ограниченията на физическия свят, с въплъщението във форма и материя, той разкрива и връзката ни с тялото, а следователно и с майката, от която произлизаме. Психологически факт е, че преживяването за “аз” и формирането ни като личности в тяло в голяма степен се предопределя от симбиотичната връзка с майката през първите месеци и години от живота ни.

Ако тази ранна фаза е протекла плавно, безпроблемно, съответно на възрастта и нуждите ни, ние развиваме здраво чувство за сигурност в битието, физическото ни съществуване е добро и се радваме на здраве и виталност. Чувстваме ли се добре, ние го усещаме с кожата си, позволяваме да ни докосват. Кожата ни е нашата естествена граница с околния свят. Тя е и медиатор, чрез който се свързваме с него.

В психоанализата е известно понятието "психическа кожа" – майчината прегръдка, която удържа недиференцираните, помитащи психически преживявания на новороденото, за да ги канализира и структурира по-късно в здрава отграничена психика на личност.

Ако контактът с майката е бил прекъснат несвоевременно, били сме изоставени и пренебрегвани емоционално или физически, оставаме с базисно недоверие в другите и света, несигурни в себе си и със слабо его, което не познава възможностите и слабостите си. Изграждаме фалшив “aз”, страдаме от непригодност в този свят или летим в облаците. Не обичаме да ни докосват.

Сатурн е свързан със стремежа ни към сигурност и комфорт, с желанието ни да запазим статуквото. Прекаленото му влияние води до стагнация и кристализация. Другите планети го огъвкавяват. Сатурн дава структура, организация, йерархия, рамка.

Кореновата чакра или муладара от своя страна също е свързана със сигурността, оцеляването и базисния човешки потенциал. Казва се, че кундалини лежи навита там. Този център е разположен между гениталиите и ануса. Въпреки че там няма орган на ендокринната система, както е при останалите чакри, смята се, че муладара се свързва с вътрешната част на надбъбречните жлези, надбъбречната медула, която отговаря за реакцията на “бий се или бягай”, активирайки инстинкта за самосъхранение, чрез който опазваме живота във физическа (сатурнова) форма.

В областта между ануса и гениталиите се намира мускул, който контролира еякулацията по време на полов акт. Затова се прави паралел между муладара и сперматозоидите и яйцеклетките, които съдържат в себе си навита ДНК – генетичния ни код, матрицата на съществуването ни. ДНК репрезентира и спиралата на легендарната кундалини, готова да се разгърне в цялостно еволюирало човешко същество по своя път до аджна чакра.

Муладара контролира твърдите фактори в тялото – кости, плът, зъби. Тя формира основата и дава стабилност на структурата. В астрологията Сатурн също “управлява” скелета и костната система.

Когато муладара функционира правилно, имаме силно чувство за “аз”, вътрешна сигурност и стабилност и добро здраве.

Слаб Сатурн в хороскопа ще бъде отражение на блокирана или недостатъчно активна муладара чакра. Човек ще бъде незаземен и неспособен да се грижи за себе си, няма връзка с реалността и не поддържа усещане за здравословни граници и вътрешен център. Прекален акцент върху Сатурн или напрегнати контакти с други планети ще бъдат предпоставка за вкопчване в материалния принцип и за съпротивление срещу промените поради страх и несигурност.

Един от начините да се излекува първа чакра е чрез свързване с енергиите на земята, като ходим боси, практикуваме йога и ритмично бием на барабани – занимания, които ни помагат да се настроим на ниските честоти на муладара чакра. Когато свирим на някакъв ударен инструмент, обикновено го държим между краката си, което директно насочва вибрацията към основата на гръбначния стълб. Това ни енергетизира и ни прави по-въплътени, присъстващи в телата си. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти