Царствената облепиха

Царствената облепиха
Снимка: Thinkstock

Растението, за което ще ви разкажем, е малко познато по нашите географски ширини. Полезните качества на облепихата обаче са толкова много, че не са за пренебрегване.

Облепихата, наричана още ракитник или сибирски ананас, е многогодишен храст, произхождащ от югозападна и централна Азия. Отглежда се в Русия, Монголия, Индия, Тибет и Турция. Среща се и в Европа. 

Култивира се най-вече заради облепиховото масло, което се използва за производството на болкоуспокояващи мехлеми, кремове против изгаряне и лъчеви поражения, за лечение на трудно заздравяващи рани и в гинекологията.

Лечебните качества на растението са били известни и на древните гърци. В хрониките за Александър Македонски се споменава за "hippophae", както е латинското наименование на облепихата и в превод означава "блестящ кон". Според тях ранените и изтощени коне са били хранени с листата и плодовете на растението и това им помагало не само да се възстановят, но и да придобият мощ, а косъмът им ставал лъскав. Дори воините на легендарния Чингис Хан са яли от плодовете на облепихата, откъдето идвала и митичната им сила.

Храстът е обсипан с малки остри листенца, които са зелени отгоре и сребристи от долната страна, а плодовете обагрени в краските на жълтото и оранжевото, с гладка лъскава повърхност. Струпани са около клоните и наподобяват формата и големите на плодовете на дряна. Започва да плододава след четвъртата година. От едно растение могат да се добият между 5 и 20 кг. плод.

По вкусови качества плодовете наподобяват дренките – сладки, леко кисели, но със специфичен аромат на ананас.

Облепихата е богата на витамини А, С, Е, аминокиселини, протеини и фолиева киселина. Тя е първенец сред всички плодове и зеленчуци по съдържание на витамин А и Е. Действа благоприятно при много очни заболявания като кокоша слепота, изгаряне на роговицата или преумора на очите след продължителна работа с компютър.

Сокът от облепиха е първият, използван за приготвяне на напитки за космически мисии още през 80-те години на миналия век, а руските космонавти са разполагали дори с козметични продукти от северния ананас. Сокът от облепиха е бил официалната напитка на многобройната армия от китайски спортисти по време на Олимпийските игри в Пекин.

Най-често плодовете се използват за направата на масло от облепиха, което освен мощен антиоксидант, е и с доказани регенериращи качества. Клинично доказани са възстановителните свойства на маслото върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника и епитализацията на клетките при кожни изгаряния. Действа благоприятно и при колити, гастрити и язви, както и върху липидния обмен в черния дроб. Антиоксидантните му качества предпазват организма от сърдечно-съдови болести, хипертония, атеросклероза и понижават нивото на холестерола в кръвта.

Днес все повече хора се обръщат към естествените природни продукти, за да се грижат за здравето си и да поддържат тонуса си. Плодовете на облепихата и маслото, произведено от тях, са един добър начин да си доставим достатъчно витамини и виталност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти