Няколко любопитни факта за ананаса

Да поговорим за ананаса
Снимка: netinfo

Ананасът произхожда от Южна Америка. Предполага се, че през 1493 г., когато Христофор Колумб открива остров Гваделупа, принадлежащ към групата на Малките Антилски острови, той се превръща и в първият европеец, който срязва плод от ананас.

Днес това разкошно на вкус растение се отглежда в тропически райони като Флорида, Мексико, Централна и Южна Америка, Хавайските острови, Филипинския архипелаг, Куба и остров Реюнион.

Срещат се над 15 вида ананас, като някои от тях имат допълнителни кръстоски от 5-6 варианта.

Плодът е едър и може да достигне до 5 кг. Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е ананасът. При зрелия плод кората леко поддава при натиск и има блед червеникав оттенък.

Ананасът съдържа желязо, калций, витамини от група В, провитамин А и витамин С, но също калий, йод и ензима бромелин (който се препоръчва на активно спортуващите). И най важното - той има много малко калории в състава си. В 100 г има едва 56 килокалории.

Ензимът бромелин разгражда белтъчините, мазнините и стимулира храносмилането. Преди поднасяне ананасът се обелва и нарязва. Твърдия кочан в средата се отстранява. Съхранявайте плода винаги на стайна температура. При климат под 5 градуса той губи аромата си. Ананасът е подходящ както за сладки ястия и плодови салати, така и за месни блюда, салати, тестени изделия и риба.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти