За образованието няма възраст: как един италианец завърши университет на 96 години

96-годишен мъж стана най-възрастният абсолвент в Италия. Джузепе от Палермо се прочу, след като не се отказа да се дипломира дори в условията на пандемия.

Джузепе Патерно казва, че е от бедно семейство и така и не му останало време да завърши висше образование. Когато бил млад, избухнала Втората световна война и го взели във флота. След като се върнал у дома, започнал работа в железниците и не останало време за учене. Но любовта към книгите и науката не отслабвала и накрая се решил.

„Казах си: „Сега или никога!” През 2017 г. се записах. Знам, че е малко късно, особено за 3-годишно обучение, но си казах: „Да видим какво мога да направя”, обяснява Джузепе Патерно.

Преподавателите му казват, че въпреки че бил с повече от 70 години по-възрастен от състудентите си, Джузепе всъщност се справял добре и имал високи оценки. Дори пандемията не успяла да спре ученолюбивия старец, който се адаптирал към дистанционното обучение.

„Отварям компютъра. Има специално приложение. Признавам, че компютрите не са моята страст. Но трябваше да взема този изпит по социология и ми се налагаше да го използвам. Социологията е сравнително сложна материя. Надявах се да изкарам”, разказва Джузепе.

Изпитът по социология бил взет, както и всички останали. На 29 юли Джузепе официално придобил дипломата си по „История и философия” от Университета на Палермо. Дипломираният историк казва, че това не е краят. По време на следването се запознал с теми, които не изучил в детайли, и сега смятал да продължи да ги разглежда.

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти