Първата учебна седмица започва с лято и завършва с есен

Първата учебна седмица за учениците идва с топло лято, но ще завърши с есенно захлаждане, съобщиха от NOVA.

От понеделник до сряда се очаква сухо време с дневни температури в интервала 27-32 градуса. Най-топло ще бъде по поречието на Дунав, по долината на Струма и в Югоизтока. С всеки ден термометрите ще показват с градус-два надолу. Вятърът - умерен, с моментни силни пориви в Югоизточна България.

прогноза
Снимка: NOVA

Около Черноморието в първата половина на седмицата ще се запази топло с температури в най-топлата част на денонощието между 26 и 28 градуса.  Морската вода остава също в летния диапазон, но морето ще е неспокойно. Височината на вълните ще се колебае между метър и два метра, по някои южни брегове и повече. В планините облачността ще е динамична, по-често значителна следобед с възможност за незначителни превалявания. Вятърът ще е по-често силен, особено в планинските масиви на Юг-Югоизток – Родопите, Странджа и Сакар.

Първите дни на новата седмица идват и с изключително висок риск от разпалване на горски и полски пожари. Уязвими са полетата и горските територии в цяла Югоизточна България, около крайбрежието и в Централна Северна България. Вятърът допълнително ще усложнява пожароопасната обстановка. Паленето на огън на открито е опасно. Изисква се и особено внимание към земеделската техника.

Втората половина на седмицата, от четвъртък нататък, ще усетим първия полъх на есента. Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще донесе превалявания в четвъртък на места в планините на Югозападна България, а в петък – в повече области на страната, но предимно в западната половина. Последният уикенд от астрономическото лято ще е прохладен, без валежи, но с температури в най-топлата част на денонощието – до към 20-25 градуса.

Отново на училище: Топ 10 на важните неща

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти