Наследствена черта или липса на самочувствие: на какво се дължи срамежливостта?

срамежливост
Снимка: Thinkstock

Има хора, които лесно се адаптират към нова среда, общуват свободно, бързо намират общ език с различните хора. За други обаче този процес е много труден, дори невъзможен, обясняват от Darik News.

Срамежливостта се проявява от ранна възраст. Нерешителните деца се притесняват да отговарят в училище, не предприемат никакви инициативи, дори да са с отлични способности. В юношеството срамежливостта се изостря и причинява много неприятни моменти.

срамежливост
Снимка: Thinkstock

Според американския психолог Филип Зимбардо тази черта е характерна за всяко трето дете, и по-често се проявява при момичетата, отколкото при момчетата.

Някои учени смятат, че срамежливостта се наследява. Тази теория се потвърждава от факта, че децата на енергични и общителни родители много рядко страдат от срамежливост, докато децата на срамежливи родители се отличават със същите характеристики. Изследователи от университета в Харвард са намерили сходни физически и емоционални показатели при плахи деца. В ранна детска възраст при тях се наблюдава учестен пулс, те са по-лесно възбудими и плачат по-често.

майка дете
Снимка: Thinkstock

Други обаче смятат, че гените нямат нищо общо със срамежливостта. По-важна е средата, в която детето расте.

Срамежливостта обикновено е характерна за първородните деца, докато следващите са по-контактни, по-лесно приспособими към обстоятелствата. Психолозите обясняват този феномент с факта, че родителите се тревожат прекалено много за първородното дете, а второто бива по-малко притеснявано от натрапчивите грижи на родителите. По-малките придобиват ловкост и умения за преговори, растейки покрай по-големите си братя и сестри.

Вижте в галерията няколко съвета за справяне със срамежливостта >>> 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти