Как една майка превърна умствено изостаналото си дете в гения на века

майка дете син момче
Снимка: Istock

За своите успехи изобретателят на електрическата крушка е задължен на своята майка Нанси. Ето историята, която показва защо това е така:

Нанси Едисон била около 37-годишна, когато се родил нейният седми и последен син – Томас. Учителка по професия, тя с желание помагала на малкия си син да развива изключително любопитния си ум. Научила го на четене, писане и математика, а по-късно Томас продължил да развива себе си като сам четял и търсил знания.

Томас пораснал и дошло време да тръгне на училище. Разбира се, това било вълнуващо приключение за любопитното момче. Един ден, няколко месеца след началото на учебната година, Томас се прибрал вкъщи с бележка в ръце и казал на майка си: „Мамо, учителят ми ми даде тази бележка и каза само ти да я прочетеш. Какво пише вътре?“

Майката веднага отворила плика. Очите ѝ се изпълнили със съзли и трепет в гласа си тя зачела:

"Синът Ви е гений! Нашето училище е твъде малко и няма достатъчно добри учители за него. Моля Ви, учете го Вие."

Минали години, Томас Едисон се превърнал в най-великия откривател в историята – това е добре известно на всички. Сред неговите повече от 1000 открития са електрическата крушка, техниката на звукозаписа и кинофилма. Имал е брилянтен ум, успешен бизнес, слава…но преди всичко е имал невероятна майка!

Малко след нейната кончина, той отишъл в родния си дом. Между вехториите той намерил сгънат лист – онова същото писмо, което донесъл на майка си като ученик. Отворил го и зачел:

"Синът Ви е умствено изостанал. Не можем да му позволим да посещава нашето училище. Изключен е!"

Това въздействало силно на Томас и в своя дневник той написал:

"Томас А. Едисон бил умствено изостанало дете, чиято майка го превърнала в гения на века!"

Историята на Нанси Едисон показва силата, която можем да дадем на своите деца, ако им покажем колко силно вярваме в тях. Ключовата дума тук е покажем. Колкото и да вярваме или обичаме своето дете, то има нужда да го чува, вижда и усеща.

10 вдъхновяващи филма за училище

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти