5 фрази, които превръщат детето в комплексиран възрастен

дете момиче
Снимка: Pexels

Семейният психолог Светлана Меркулова смята, че дори една небрежно изтървана фраза може силно да въздейства върху психиката на вашето дете. Затова трябва внимателно да се подбират думите при общуване с малкия човек, а някои изрази е по-добре съвсем да се забравят от майките и татковците.

Трябва да бъдем внимателни с подобни изказвания, тъй като човек може да носи тежестта им цял живот. Въобще, преди да кажем нещо на детето си, трябва добре да помислим.

Полезно е да се заслушваме сами в думите си и да помислим над тяхното въздействие. 

Нека разберем кои са те и да се запитаме дали ги използваме често.

► На твоята възраст бях отличник/ка

От раждането до около 6-годишна възраст мама и татко за детето са богове, които знаят всичко. Те формират отношението на малчугана към света и към себе си като личност. Конкретно в тази фраза може да се види конкуренцията на родителя с детето, все едно казва на детето си: „Ти никога няма да ме достигнеш! Колкото и да се стараеш, аз съм по-добър от теб.“

Деца, пораснали в такава среда, по правило, цял живот доказват на семейството, че са добри. Разбира се, говорейки подобни неща, вие действително стимулирате нарцистичната част в психиката на детето, което го провокира да постигне определени цели. Но бедата е в това, че понякога човек се стреми към нещо не заради себе се, а заради мама и татко, за да видят те най-после, че е достоен за тях. Израствайки, такива деца никога не се радват на успехите си, а се радват само когато родителите им признават постиженията им, което не винаги се случва.

Вижте кои са останалите 4 фрази, които могат да оставят отпечатък във вашето дете ►►►

4 фрази, които превръщат детето в комплексиран възрастен

Още полезни статии, които да прочетете: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол