7 неверни твърдения за грипа

f
Снимка: Thinkstock

Всяка година по това време сме в трепетно очакване на кошмарния грип и как ще го преживеем.

Че е кошмарен е вярно, грипът е много по-тежко протичащо вирусно заболяване в сравнения с другите зимни вируси.

Колкото до останалото, първо, не е задължително да се разболеем, а ако това стане ще го преживеем както и друг път.

Често страхът от грипа е по-голям от самия грип, особено когато имаме деца. А той се подхранва от редица неистини, циркулиращи в обществото. Например:

1. Грип ни хваща, когато настинем. Безспорно настинката е фактор, позволяващ на вирусите по-лесно да атакуват организма. Затова и закалените много по-рядко боледуват. Но има и по-важни фактори, като отслабване на имунитета например.

А той може да бъде подкопан от отрицателни емоции (детето не обича детската градина, неприятности в семейството), неправилно хранене (сладкиши вместо плодове и зеленчуци), недоспиване и преумора (амбициозни ученици, нощно сърфиране в интернет), липса на движения.

При децата имунната защита спада и след прекарана шарка, мононуклеоза, чести боледувания, алергии. Ролята на настинките силно се преувеличава. Ако няма контакт с вируси, дори и малко да поизмръзне детето, нищо няма да му стане.

f
Снимка: Thinkstock

2. Грипът се лекува с антибиотици. Да лекуваш грип с антибиотик е все едно да оперираш дървен крак. Антибиотиците не влияят на вирусните инфекции, но убиват нормалната, полезна микрофлора, която е елемент на имунната система.

Много родители ,от притеснение и за да е чиста съвестта им, тъпчат децата си с антибиотици при първата температура. Място за притеснение има, ако след четвъртия-пети ден положението се влошава или се появат допълнителни симптоми.

Тогава е възможно добавяне на бактериална инфекция и в тези случаи антибиотиците са оправдани. Разбира се, след консултация с лекар. Кръвната картина показва има ли бактериална инфекция, тоест нужен ли е антибиотик.

f
Снимка: Thinkstock

3. Температурата трябва бързо да се свали! При температура имунната система задейства каскада от противовъзпалителни реакции с цел оздравяване.

Затова до 38 градуса се препоръчва да не се сваля температурата, още повече, че децата я понасят много добре от нас, възрастните. Антипиретици се дават само ако детето го боли ухо, глава и започва да вдига по-висока температура.

f
Снимка: Thinkstock

4. Витамини в големи дози! Витамините и всесилният витамин С са добре дошли за организма, те са антиоксиданти и са полезни при оксидативния стрес при инфекциите.

За да не ги предозирате, използвайте естествените от плодовете и зеленчуците. Но само с витамини няма да преборите грипа.

f
Снимка: Thinkstock

5. Народната медицина е бабини деветини. Не е така. Народната медицина е изпитан, безопасен метод на лечение, не я подценявайте.

При неусложнени инфекции билките, гаргарите, компресите, меда и производните му помагат на организма да се справи по-лесно с болестта.

6. Маската за лице предпазва от грип. Едва ли, по-скоро е коректно болният да носи маска, за да предпазват останалите. Като предпазно средство маската е несигурен начин, колкото и плътно да обгръща лицето все пак остава пространство за дишане, откъдето влизат вирусите.

А когато се намокри от дъха ни става още по-добър проводник на заразата. Затова тя трябва да се сменя често, на час-два.

f
Снимка: Thinkstock

7. При първи признаци трябва да се вземат противовирусни препарати.

Това е така, грипът се лекува с два специфични препарата, които се предлагат и у нас. Вашият личен лекар знае кои са те, така че при първи симптоми на грип, веднага се консултирайте с него. Те са ефикасни, ако се вземат първите 24 часа, най-късно до 48 часа от началото на грипа.

Още от д-р Андреева:

А във видеото тук можете да видите как да препорите грипа с природна медицина:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти