Коледно чудо: В навечерието на празника ни очаква порой от звезди!

Тазгодишните коледни празници ще бъдат особено магически, защото ще бъдат съпроводени от прекрасен звезден дъжд. И това ако не е приятно съвпадение!

Любители и астрономи ще имат възможност да наблюдават явлението в навечерието на Коледа и в последните дни от 2022 година. От 17 до 26 декември е активен последният за годината метеорен поток Урсиди.

За 2022 г. максимумът на този поток ще бъде около 0 ч. българско време в нощта на 22 срещу 23 декември. Тогава ще могат да се преброят около 10 средно бързи метеора за час, а още по-хубавото е, че Луната ще бъде в новолуние и няма да затруднява наблюденията, казват от Vesti.bg, цитирайки Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Ако поради някаква причина изпуснем този метеорен поток, ще имаме втори шанс. Малко след края на Урсидите, в студените зимни нощи между края на старата и започването на новата 2023 година (28 декември до 12 януари) можем да се насладим на един от най-активните потоци – Квадрантиди.

За 2023 г. максимумът на Квадрантиди ще настъпи на 4 януари около 5:40 ч. българско време. В нощта срещу 4 януари Луната ще залезе в 5:58 ч. за района на София, с 92% осветен диск. Но предвид, че по време на максимума тя ще бъде вече залязваща на северозападния хоризонт, наблюдения все пак ще са възможни.

Вижте в галерията кога можем да очакваме най-силните метеоритни дъждове през 2023.

Кога да очакваме най-мощните метеоритни дъждове за 2023

 

Прочети още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти