Шеста аджна чакра, Луната и "третото око"

Шеста аджна чакра, Луната и "третото око"
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

На нивото на гърлената чакра сътворяваме живота си такъв, какъвто е. Там нашите мисли и ментални нагласи се превръщат в регулировчика, който направлява жизнената ни енергия в посоката на един или друг сценарий, а мненията ни се превръщат в действия, създаващи и привличащи ситуации.

Онова, което сме сътворили, впоследствие зависи от капацитета ни да си представяме какъв бихме искали да бъде животът ни, както и от способността ни да фокусираме вниманието и енергията си върху онова, което въображението ни е идентифицирало като желано.

Въображението и фантазията в голяма степен са подвластни на Луната. Луната в рождената карта разказва за вътрешния живот на психиката, който гъмжи от митове, саги, драми, образи, символи, реакции, емоции с тяхната противоречивост. Чрез Луната ние пребиваваме на границата между съзнанието и несъзнаваното, опитвайки се да опазим съзнателната си идентичност и дефинираност от набезите на несъзнаваното и същевременно черпейки от бездънния творчески кладенец на несъзнавани съдържания, които коригират едностранчивостта на съзнателните ни нагласи.

Нощното светило е мостът между вътре и вън, между въображение и реалност. Чрез Луната непрекъснато и ежедневно се стремим да адаптираме психическата и енергийната си система към изискванията, промените и обратите, с които ни среща обективната действителност.

Луната е финото сетиво за улавяне на субективната истина на душата , което като шесто чувство ни подсказва какво е добро за нас като цялостни личности. Много често рационалните модели на мислене и справяне с ежедневните ситуации дотолкова доминират съществото ни, че не чуваме онова тихо гласче, което ни нашепва, че не всичко, което изглежда социално приемливо или удовлетворява изискванията на външен авторитет, е в полза на нас самите.

Именно в сферата на шеста чакра, наречена аджна и управлявана от Луната, чрез вътрешното зрение или "третото око" разпознаваме интуитивно най-смислената за Аза и правилна посока на житейско развитие. Аджна се намира в областта между веждите там, където е "третото око".

Аджна чакра е свързана със способността да генерираме живи образи, в които да облечем автентичните си психически съдържания и преживявания, по този начин създавайки енергийната матрица за бъдещата материализация на житейския ни сценарий. Шеста чакра ни дава достъп до емоционална интелигентност, интуиция, информация и прозрения.

Тя ни помага да видим голямата картина и да възприемем света и мястото си в него по-цялостно, освободени от диктата на скованите мисловни схеми и от монолога на инертния ум. Чрез шеста чакра и Луната, която ни прави интуитивни, чувствителни, възприемчиви, впечатлителни и емпатични, виждаме отвъд привидностите и осъзнаваме как всичко е взаимосвързано.

Луната управлява вътрешните цикли на приливи и отливи. Чрез нея психиката ни праща послания нощем в сънищата ни. Чрез нея оставаме свързани с паметта на предците ни, с техните духове – съзнателно или не. Тя ни подсказва как да използваме емоциите, за да правим преценки какъв живот искаме да сътворим за себе си, защото енергията следва вниманието. А Луната ни атакува с емоционални сигнали, за да ни разбудят, ако мисловните ни нагласи не са в синхрон с чувствата ни или ако несъзнаваните ни "мантри" (под формата на комплекси, страхове, блокажи) саботират желанията и намеренията ни.

Когато животът ни завихри в болезнено преживяване, не можем веднага да вникнем в неговия дълбок смисъл. Но след време, след като се уталожи бурята, жизнената ни енергия успява да си прокара път до шеста чакра и да ни даде своя дар на една нова визия, различен мисловен модел, трансформиран светоглед, който резонира с вътрешната мъдрост и подсилва допълнително рецептивността и интуицията на лунното ни съзнание.

Чрез лунната психическа функция ние получаваме информация и послания от външния свят на инстинктивно ниво и ги интерпретираме емоционално като добро или лошо в зависимост от това дали ни причиняват болка или наслада. Луната определя емоционалния компонент на нашата идентичност, който се формира посредством контакта ни с другите и обратните връзки, които получаваме от тях.

Осъзнаването на лунния рефлективен механизъм вътре в нас, който ни кара да реагираме и да отразяваме настроенията и реакциите, идващи от околния свят, е важен етап на освобождаване от емоционалната примка. Колкото по-добре познаваме чувствата си, толкова по-свързани сме с тях и толкова по-малко подвластни сме им. Напротив, те започват да ни служат за ориентир.

Висшето проявление на Луната има сетива за фините енергии и послания, идващи отвън. чрез Лунното си качество аджна чакра ни помага да развием интуиция, да прозрем в невидимите фини светове и да се движим в тях по усет.

Аджна чакра се свързва с епифизата. Епифизата е малка, колкото грахче, лека и чувствителна жлеза. Секретира серотонин и мелатонин. Серотонинът дава жизненост и енергичност на тялото. Той престава да се отделя  между 2 и 4 часа сутринта по време на сън и отстъпва място на мелатонина, който подкрепя имунната система, повишава качеството на съня и е важен за нивата на ентусиазъм, настроение и хумор. Хората, които страдат от депресия, имат недостиг на серотонин и мелтонин, а Луната в хороскопа им е "ранена".

Когато функциите на епифизата са разстроени, човек губи житейска ориентация. Той може да бъде хипер ментален, твърде рационален и контролиращ. Не оставя място за интуицията.

Символично аджна чакра е изобразявана като двулистен лотус, а основната ѝ задача е да балансира висшето и нисшето Aз и да събужда доверието ни във вътрешния водач. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти