Приказки за Луната в хороскопа

Приказки за Луната в хороскопа
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Когато Луната е в Телец, тя е в знака на нейната екзалтация, както казват древните астролози. Там е топло, уютно, питателно, изобилно. И на мен ми се говори за нея, защото когато на Луната ѝ е добре, и на душите ни им е добре.

Луната с нейната променливост и фази е синхронна на емоционалните ни флуктуации. Тя отразява пулсациите на вътрешната ни динамика, задава тона и интензитета на чувствената ни реагентност.

Полукръгът, сърпът, с който представяме Луната в астрологията, символизира възприемчивост, впечатлителност, податливост. Той е контейнерът на душата, която съдържа миналото на своите опитности и отклика към настоящето. Луната е емоционалната ни природа, чрез която влизаме (или отказваме да го направим) в контакт с хора и житейски обстоятелства. Тя е променливият субективен принцип в нас, чрез който се чувстваме приети или отхвърлени.

Луната е небесно тяло, което не генерира и не излъчва светлина, но отразява почти на сто процента светлината, получена от Слънцето. По подобен начин тя е онази част от нас, която има необходимост от обратна връзка, за да се почувстваме свързани с другия. Само вниманието и одобрението я правят щастлива и утвърждават вътрешната убеденост в правото ѝ на съществуване.

Луната не може да си даде одобрение сама за разлика от Слънцето. Тя постоянно се нуждае от емоционална храна и насърчаване от околните. Нощното светило в хороскопа е символ на детската спонтанна природа в нас, която иска да бъде обичана, понеже само така може да преживее себе си като идентичност.

Позицията на Луната в хороскопа разказва историята на вътреутробните, бебешките и детските преживявани, белязали душата, себеусещането и реакциите ни. Причината за много от нашите поведенчески и емоционални драми се корени в нерешени проблеми от детството.

Като деца инстинктивно очакваме светът да откликва на вътрешните ни образи и идеи, живеем на нивото на чувствата и почти изцяло се идентифицираме с емоционалното его, тоест с Луната.

Ако родителите като ключови фигури в живота на детето са "достатъчно добри", не изоставят, не разочароват, не отхвърлят, то чувстващият аз на малкия човек ще расте ненакърнен, развивайки здравословно отношение към живота и справяйки се с трудностите. Ако обаче изконното усещане на детето за доверие и сигурност са предадени, то ще се оттегли в себе си и ще изгради защитни механизми срещу външния свят. В хороскопа това ще бъде отразено чрез предизвикателни взаимоотношения между Луната и други планети.

Нерядко родителите проектират върху детето си идеали и очаквания, които то не е в състояние да изпълни, понеже не съответстват на природните му дадености. Това обикновено се наблюдава, когато Луната се намира най-високо горе в рождената карта.

Когато човек има огнена Луна, обикновено той вярва в себе си, обича да привлича внимание и проявява бурни емоции. Слави се със солидна доза симпатичен (или не чак толкова) егоцентризъм и изисква незабавно удовлетворение на желанията си. Импулсивен и открит е.

Луната в някой от огнените знаци Овен, Лъв или Стрелец, е смела в любовните авантюри, впуска се със страст и трудно понася отказ. Тя прави всичко възможно да впечатли другите, да получи вниманието, възхищението и обичта им. Има нужда от преживявания, приключения, широта и размах. Проявява щедрост и разбиране към човешките слабости. Като деца хората с огнена Луна в повечето случаи са били обожавани и насърчавани да се изявяват; израстват с убеждението за своята неповторимост и изумителност.

Луната в земен знак се стреми към емоционална стабилност и сигурност във връзките. В позната среда се отваря, а непознатата я държи нащрек. Човек със земна Луна питае силно желание за хармония, удоволствие и близост до природата. При стрес и застрашена сигурност той става тревожен, хипохондричен, параноичен, ревнив и инатлив. Земните Луни са отговорни, надеждни и кооперативни. Искат да угодят, да обгрижат, да помогнат, да усъвършенстват – едва тогава ще заслужат правото да бъдат обичани.

Според някои традиционни интерпретации козирожката Луна е студена, заради управителя на Козирог, планетата Сатурн. Тя е изключително чувствителна към отхвърляне и се затваря при подобни сигнали, а често взима предохранителни мерки, като по подразбиране издига в култ ефективността за сметка на чувството.

Луната в Козирог със сигурност не е сантиментална, държи повече на делата, отколкото на думите. На нея ѝ е необходима обективна причина, за да установи контакт с другите. Тя знае цената си като индивид и не допуска околните да я използват за свои цели. Изисква твърде много от себе си и от другите. Сурова е, а в моменти на емоционален стрес се спасява в работата. Тя е всеотдайна и горда и изпълнението на дълга е повод да получи заслужена обич.

При хората с Луна във въздушни знаци умът и интелектът доминират над емоциите. Стремят се към разнообразни преживявания, но често повърхностни. Въздушната Луна е адаптивна, което придава лекота на връзките. Тя е социална, дружелюбна и може да те накара да се почувстваш харесван и разбран. Винаги търси баланс и ако не получи реципрочно внимание, ще потърси любов другаде. Етична и лоялна е, но не обича да бъде ограничавана и притискана. Държи на свободата си и трудно се отдава. Твърде интелектуална, по-скоро мисли емоциите си, отколкото ги чувства.

Луната във воден знак има силна нужда да обича, да бъде обичана, да принадлежи, да се свързва. Ненаситна е и трудно може да постигне емоционално удовлетворение и пълнота. Хората с водни Луни са докачливи, имат силна нужда от внимание, но не винаги знаят как да си го поискат, нито пък си вярват, че го заслужават, но ако не го получат, дълбоко се засягат. Скриват се в черупката си, самосъжаляват се, „изрязват” от себе си болезнените емоции, дълбоко ги заравят в очакване на бъдещата им употреба или пък изключват шалтера на реалността и бягат в света на фантазиите.

Водните Луни проявяват крайност в чувствата, които често са белязани с крайна интензивност и манипулативност, за да получат нужната доза любов. Хората, чиито Луни са във водни знаци, за разлика от огнените и въздушните, са по-скоро пасивни в контактите, очакват другите да дойдат при тях. Щом обаче установят контакт, стават адаптивни и флуидни, отразявайки всяка една промяна в обстановката и настроенията на другите. Понякога е трудно самите те да установят какво истински чувстват. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти