Гласът на Меркурий и гърлената чакра

Гласът на Меркурий и гърлената чакра
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Етерното и физическото тяло на човека "общуват" помежду си чрез чакрите и жлезите с вътрешна секреция. Жлезите във физическото тяло са разположени непосредствено там, където се намират чакрите в етерното. Чакрите се въртят едновременно центростремително като вихър, засмуквайки енергия, и центробежно като циклони, които разпределят енергията.

По силата на принципа, че цялото се проектира в своите части, всяка една космическа същност (звезда, планета, спътник, галактика и т.н.) се отразява в част от тялото ни. Планетите от слънчевата система имат собствени вибрационни честоти, съответстващи на чакрите в етерното тяло, които предават вибрациите към жлезите. По този начин се поддържа здравето и доброто разположение на духа.

Всяка планета е свързана с жлеза с вътрешна секреция. От 7 юни до 1 юли Меркурий е ретрограден и навръх този знаков период какво по-логично от това да разгледаме именно неговата проекция в системата на чакрите и жлезите.

Меркурий е вестителят на боговете, крилат и неуловим. Той е психопомп, единственият, който има право да посещава царството на мъртвите и да се връща на горната земя невредим. Пренася послания от несъзнаваното до съзнанието, от ума през словото до света. Планетата символизира онази психическа функция в нас, чрез която общуваме и обменяме информация, мисли, впечатления, чувства. Меркурий ни помага да преценяваме околната среда, да откликваме светкавично на дразнения, да учим от другите, да споделяме знания, да се изразяваме вербално. И невербално.

Меркурий съответства на пета чакра, гърлената, наречена вишудхи. Вишудхи чакра, също като Меркурий, контролира гърлото, дихателната тръба, ларинкса, врата и ръцете. Тя е свързана със себеизразяването и комуникирането на желанията и чувствата, с всички форми на артистична изява и представянето пред външния свят на онова, което носим вътре в себе си.

Излъчвайки намерението си, породено и моделирано от онова, което сме отгледали в душите си като светоглед и способност за себезаявяване, ние привличаме неговото осъществяване в живота ни. "Искай и ще ти се даде."

Чрез пета чакра се вслушваме в интуицията си, която ни води в жизнения поток с оптимална манифестация на стремежите ни. В неговото русло вселената предоставя всичко, от което се нуждаем, и там пребиваваме в състояние на благодат. Затова и тази чакра се асоциира с безусловното приемане, чрез което се отваряме за изобилието на Вселената.

Метафизичното значение на гърлената чакра е творчество, креативност, манифестация на нашите осъществени цели на физическо ниво. Тя е свързана със звука, който поражда Сътворението, Словото, което бе в Началото. Чрез мислите си – съзнавани и най-вече несъзнавани – ние конструираме собствената реалност и предопределяме хода на съдбата си. Това е езотеричният смисъл и сътворяващата функция на малката планета Меркурий.

Внимавайте с мислите, защото те се превръщат в думи. Внимавайте с думите, защото те се превръщат в действия. Внимавайте с действията, защото те се превръщат в навици. Внимавайте с навиците, защото те оформят характера ви. Внимавайте с характера си, защото той определя вашата съдба. Това, за което мислим, в това се превръщаме.

Щитовидната жлеза се намира течно на границата между главата и тялото, в областта на гърлото, управлявано от Меркурий и вишудхи чакра. Тя регулира метаболизма в тялото, обмяната на калций в кръвта, нивата на енергия, мазнините, теглото, хормоналния баланс, кислорода.

За да може щитовидната жлеза да изпълнява успешно функциите си, тя се нуждае от йод, аминокиселини, кислород, водород и други елементи. Йодът в организма ни се грижи за релаксацията, необходима на тялото за снижаване на нервното напрежение, за ясната мисъл и хармоничната работа на ума, както и за изгарянето на излишните мазнини.

При разстроена функция на пета чакра се наблюдават отклонения в щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, свързан с депресивност и ниска енергия и занижена Меркуриева способност на градивно мислене; или хипертиреоидизъм с тревожни мисли, нервност, безпокойство, промени в настроението.

И Меркурий, и гърлената чакра, и щитовидната жлеза управляват сходни процеси – регулация, обмен, комуникация, себеизразяване, сътворяване.

Ако гърлената чакра е блокирана, ще се страхуваме да изказваме лично мнение, да утвърждаваме себе си, да говорим пред публика, да заявяваме нуждите и чувствата, които произтичат от сърдечната чакра. Друго често проявление на затормозена пета чакра е липсата на вяра, че можем да постигнем живота, за който мечтаем. Ако като малки гласът на свободния ни избор е бил заглушаван или осмиван, преставаме да се доверяваме на личната ни сила и преценка.

Това в рождената карта ще бъде отразено чрез неаспектиран или слабо аспектиран Меркурий, Меркурий в труден контакт със Сатурн, Плутон, Нептун или Уран, Меркурий в най-ниско енергийната позиция на дома...

Наложително е да излекуваме пета чакра, за да можем да се отворим за интуитивните осъзнавания, които постъпват от шеста и седма чакра. При блокирана петa чакра ставаме твърде ментални, интелектуални и рационални, глухи за интуитивната информация, прииждаща от по-висшите центрове.

Пеенето е сред най-добрите методи за отваряне на вишудхи чакра, тъй като, когато тя е блокирана, човек буквално си е изгубил гласа. За да си го върнем, го събуждаме чрез вибрация и звук. Словото, което създава вселени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти