Последният ретрограден Меркурий за 2013 година

Последният ретрограден Меркурий за 2013 година
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Кой ли не е чувал за ретрограден Меркурий? Дори лаиците, скептиците и отрицателите на астрологията го знаят. Току на някого му се затрие файл, колата му откаже, ключовете му изчезнат, комуникацията се забатачи и е готов да обвини ретроградния Меркурий за това.

Не преувеличавам – и аз самата съм учудена с каква честота попадам на статуси във Фейсбук, които "крещят": "Абе Меркурий да не би да е ретрограден? Еди-си-какво-се-обърна-с-главата-надолу..."

Мнозина вече внимават, когато подписват документи, уговарят срещи и пътувания, купуват билети и пращат важни писма – първо се проверява да не би Меркурий да е ретрограден. Защото по това време такива работи не се правят!

Меркурий се подготвя да навлезе в своята трета ретроградна фаза за 2013 година на 21 октомври и отново ще тръгне директно на 10 ноември, като дните 17-21 октомври и 10-13 ноември са най-невралгични и напрегнати – ежедневието ще буксува, малко неща ще се получават от раз, позабравени проблеми ще се възпаляват наново.

Меркуриевото ретроградие дотолкова вече смръщва вежди, че е редно да внесем малко баланс и здравомислие. Ще се опитаме да погледнем "задния ход" на Меркурий отвътре.

Първо да припомним, че обратното движение на планетата е илюзия – Меркурий няма как да щъка напред-назад по орбитата си около Слънцето, но гледан от Земята от време на време ние зарегистрираме подобно поведение, а именно нашето геоцентрично възприятие е отправната точка за формиране на опитностите ни във връзка с окръжаващия свят.

Най-близката до Слънцето планета в слънчевата система символизира мисловните процеси, потока на словото, обмена на информация, каналите и процесите на комуникация. По време на ретроградие менталните процеси се забавят, стават по-рефлективни и интровертни, в разрез с очакваната суматоха на ежедневието.

Това е естествената почивка от външния свят, която закономерно следва период на активност и от която имаме нужда в хода на жизнената ни синусоида, но често забравяме.

Всеки човек има вътрешен часовник, който ни нашепва кога е време за оттегляне и презареждане на емоционалните, мисловните и светогледните ни батерии. Отделно от индивидуалните часовници, съществува и универсален такъв, който отбелязва периоди на общо, колективно забавяне на менталните процеси, на обновяване и прераждане.

"Умът на Слънчевата система също има нужда да отмори и да направи пауза" – казва един колега астролог.

По време на ретрограден Меркурий действително сякаш времето се забавя, обичайните ритми се разстройват, потоците на общуване и обмен се разбъркват... Не можем да очакваме нещата да запазят обичайната си инерция. Не е трудно да се изнервим и да си внушим, че всичко е срещу нас, но дали не е добре първо да поспрем своя бяг в надпревара със себе си и събитията и да се замислим дали просто ние не функционираме в синхрон с качеството на глобалното време.

А то ни провокира да се оттеглим от света навън и да се вгледаме в света вътре. И въобще не е мъдро да правим излишни движения – по-разумно е да приберем томахавките на гнева и да изчакаме в съзерцание и спокойно наблюдение на обстоятелствата. Често в забързаното ежедневие, хванати в тревожности и мания за контрол, забравяме, че "и това ще отмине", че пътят е по-съществен от крайната цел.

Ретроградният Меркурий от 21 октомври до 10 ноември е в знака Скорпион, което е възможно най-дълбокото потъване на бога с крилатите сандали – чак до долната земя. Той ще ни донесе послания от позабравени емоционални пластове на съществото ни, ще поразбута душевните болежки, ще ни срещне с нашите сенчести части.

Недоразуменията в комуникацията ще създават драматични ситуации на интрига, манипулация, огорчение, и на моменти много по-смислено ще бъде да замълчим, отколкото да излеем обърканите си мисли.

По време на ретро Меркурий в Скорпион в живота ни се завръщат хора и познанства, отдавана смятани за забравени. Сега обаче се оказва, че нищо не е забравено и никой не е забравен. Отново ще бъдем изправени пред уж отминали предизвикателства във взаимоотношения, оставили белези по душите ни. Отново ще се наложи да си докажем, че онзи урок сме го научили. Дали? Какво още имаме да разчоплим, дезинфекцираме, превържем?

На 29 октомври Меркурий е в съвпад със Сатурн и прави благоприятни контакти с Марс и Плутон – ситуация, която предразполага към стабилност, към овладяване на конфликтни обстоятелства и към действия на медиация. Конфликтите се потушават успешно чрез позоваване на фактите, реалността и минималистичните решения.

Това е ден, в който неформалните лидери с истинска тежест ще изплуват на повърхността и ще управляват с поглед, без думи. Те ще изведат събитията до неконвенционална творческа реализация. 29 октомври е ден предимно за оценка на действителните дадености, за поемане на отговорност за надробеното и за планиране на действия съобразно него, ни повече, ни по-малко.

На 1 ноември Меркурий се съединява с голямото светило Слънцето и Северния лунен възел – ограниченията, които налага реалността, рязко се вдигат и почвата за посяване на смела мисъл, е изчистена от бурени. Мисълта ще роди действие. Но не точно сега.

В тези дни е важно да надмогнем съмнения, да уталожим страховете и да ангажираме вътрешен ресурс в излекуване на вътрешна рана, за да се освободят сили за промяна и надмогване на вътрешната теснота. Съединението със Слънцето е акт на свързване с Духа, с висшия аз или с онзи център вътре.

До 10 ноември нещо в слънчевия сплит набъбва, къкри и се оформя като откровение, което не идва свише, а от дълбините на собственото същество. То е изстрадано и родено от редица търкания с външния свят, както и от множество позовавания на собствена неподозирана стабилност и здрава интуиция.

От 10 ноември нататък започваме да намираме думите, в които да облечем чувствата и да ги поднесем на другите без усещане за разкол, но в атмосфера на емпатия, разбиране и свързаност. Главата и сърцето се свързват и онова, което разчувства, не дразни хладния ум, а създава пълнота на възприятието.

В действителност настъпва облекчение, събуждане за оплодителната и грижовна сила на земните и водните знаци, в които планетите се подреждат, образувайки два Малки талантливи триъгълника – посятата мисъл започва да дава плод.

До 30 ноември Меркурий, в своя директен ход вече, отново минава по стария път на ретроградното си движение, който му е познат, не е толкова дълъг, нито пък толкова тежък и стръмен.

Тогава изстраданите и критичните дни на ретро фазата добиват нова перспектива, а пред погледа изникват незабелязвани елементи от пейзажа на житейската ни ситуация, които до този момент са ни убягвали, а са били ключови за разбирането и решаването на проблемите ни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти