Богинята на Телеца, Императрицата, Девата... Ева

Богинята на Телеца, Императрицата, Девата... Ева
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

През май месец светът попада в прегръдката на Телеца и природата полудява от зелено, пъстроцветно, пълнокръвно изобилие. През май месец богинята Деметра ликува. Нейната любима дъщеря Персефона се е върнала от подземното царство на мъртвата зима в света на светлината, животът потича отново във вените на битието, а женският принцип на хедонистичната радост от раждането царства.

В картите Таро състоянието на безгранична наслада от благата на природата е представено от Императрицата. Императрицата е богинята майка Деметра, която властва над природния свят и поддържа съвършения баланс между естествените, и понякога антагонистични, нагони на всяка една твар, процес, кръговрат да се осъществят.

Императрицата е седнала гордо на своя комфортен трон, зад нея – изумруден лес, пред нея – златни жита. Изобразена е като могъща жена, обгърната от аура на сила и умиротворение сред лукса на меки кадифени възглавници. Черпи подмладяваща енергия от природата.

Тя е много различна от Великата жрица, която е застанала на прага на голямата мистерия между тъмнината и светлината, осъществявайки прехода към дълбоките и невидими тайнства на реалността. Великата жрица се асоциира с Персефона. Императрицата обаче е Деметра – видимото проявление на женския принцип с неговата плодовитост, наслада от живота и сетивни удоволствия.

На картата на Императрицата ярко се откроява символът на планетата Венера, управител на знака Телец. В древногръцката митология Венера присъства в два аспекта – Афродита Урания и Афродита Пандемос. Урания е небесна покровителка на възвишената, духовната любов – тя е Венера, която управлява знака Везни. Афродита Пандемос е Венера в Телец – властва над физическото привличане, плътската любов, земните удоволствия и размножаването; тя е близо до земята и хората. Нейната красота е красотата на разцъфнала селска девойка с румени бузи, лъскави коси и здрави бедра – плътна, чувствена, изкусителна, първична, природна, истинска.

Съвременно въплъщение на Венера от 20-ти век е една икона от историята на Южна Америка – Ева Перон или Евита. Тя се ражда на 7 май 1919 година със Слънце и асцендент в Телец. От появяването си на този свят познава бедност, нищета и отхвърляне. Тя и останалите ѝ сестри са незаконни деца на богат земевладелец с паралелни семейства, както е бил обичаят по онова време в Аржентина. Когато малката Ева била на 1 година, баща ѝ напуска незаконното си семейство и се връща при официалната си съпруга, оставяйки ги без никаква финансова подкрепа.

Евита от малка се сблъсква със стойността на имането и нямането, със светлата и тъмната страна на знака Телец – изобилието и оскъдицата. На 15 години тя заминава за столицата Буенос Айрес и започва своя ход нагоре, докато не постига добро материално благополучие. Като истински Телец с Луна в бляскавия Лъв, тя се насочва към професия, в която ще може да прояви природните си дарби и таланти, а именно актьорската.

Активно участва и в радио пиеси, а сред ролите ѝ откриваме тези на руската императрица Екатерина Велика и на английската кралица Елизабет I – и двете родени под знака на Телеца! По-късно става съсобственик на радио компанията, което ѝ дава възможност да участва активно в изграждане и разпространяването на политическите кампании на нейния съпруг и президент на Аржентина Хуан Перон.

Речите ѝ са вдъхновяващи, умели и сладкодумни. Венера в хороскопа ѝ се намира в Близнаци, знака на комуникацията, и я дарява със слово, което завладява сърцата, макар че любимката на народа няма образование.

В рождената ѝ карта, освен това наблюдаваме интересно енергийно стечение, наречено Синя звезда, което попада точно върху върха на 3-ти дом, житейската сфера на общуването, информационния и интелектуалния обмен. Затова и Евита успява с лекота и природен талант да се превърне в основната движеща сила в кампаниите на съпруга си, изнасяйки по радиото завладяващи речи с тежка популистка риторика.

Евита става неформален лидер на нацията, обичан от бедните и онеправданите, защото е познала някога сама материалната и финансовата несигурност, които за един Телец са равностойни на смърт. Слънцето ѝ в първи дом на Аза обаче е в съвпад с Марс и затова със страстта на Амазонка воюва за стабилността и благополучието си, а по-късно и за подобряване физическите условия на живот на народа си. Евита поставя началото на здравеопазване, достъпно за всички.

Тя е истинско въплъщение на Богинята Майка, императрица, покровителка на поданиците си. Хората я боготворят, провиждайки в нея свещената Афродита Урания. Нейната съдба и миловидното ѝ лице с лекота я поставят в митологичния образ на Дева Мария, към чиято непорочна женственост в Южна Америка има култ.

Парадоксално обаче, върхушката и социалният елит на Аржентина никога не могат да я приемат, защото виждат в нея именно профанния образ на Афродита Пандемос – бедното момиче от народа, копелето без образование, леката актриса.

Ева Перон има безгранична енергия и никога не склонява глава пред тези атаки – бори се активно за правата на жените, печели и проправя пътя за първата жена президент на Аржентина, Кристина Кирхнер, която казва, че Евита е пример за страст и борбеност.

Със своя доминиращ високо в хороскопа ѝ Уран тя се явява реформаторска сила и революционен агент на промяната не само в Аржентина, но и в Южна Америка. Ева Перон е първата жена в историята на страната, която участва публично рамо до рамо с мъжа си в неговата предизборна кампания – акт, който разгневява кастите на богатите, военните и политиците, но масите я познават, обичат и припознават като тяхна.

В хороскопа на Евита има силен акцент върху 4-ти дом, където се намират Нептун, Луната и Сатурн, предопределяйки непреодолимата ѝ нужда от принадлежност и корен, ненакърнимата ѝ връзка с родината и народа, както и неистовият ѝ несъзнаван импулс да се бори непрекъснато за тяхната любов, да се раздава, за да ги заслужи...

Трудното взаимоотношение в хороскопа ѝ между съвпада Луна-Сатурн и съвпада Слънце-Марс непрекъснато я тласка към война с несигурността, нищетата и бедността. Сякаш спасявайки народа си, ще спаси и себе си; ще възстанови природния баланс на имане и достъпност до блага за всички. Като една истинска Императрица.

Всичко това я изтощава до краен предел, изчерпва женската ѝ сила на майка покровителка и спасителка на масите и Евита заболява от рак на матката и потегля на своето вечно пътуване на христовата възраст от 33 години. Завинаги остава в сърцата на хората като небесната ефимерна Урания и земната красива Пандемос.

В цяла Латинска Америка само една единствена жена поражда емоцията, предаността и вярата, отдавани на Девата от Гуадалупе. В много домове образът на Евита виси на стените, редом до този на Девата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти