Как да не напълнеете през отпуската

Как да не напълнеете през отпуската
Снимка: Thinkstock

Най-голямото неудобство през лятото е, че по време на така очакваната ваканция,  неочаквано качваме няколко килограма за 2 седмици, от които после е доста трудно да се отървем.

В пълно спокойствие, ние забравяме за диети и ограничения и прекарваме по - голямата част от времето на шезлонга край басейна.  

Стегнатите около талията панталони развалят усещането за перфектната ваканция, затова е време да се отдадем и на активна почивка. 

Следвайте нашите инструкции:

Ходете пеша, навсякъде и където можете. 

Вървенето е масаж за ходилата и поддържа бедрата в добра форма.

Дръжте гърба изправен.

Радвайте се, ако плажът не е близо до хотела.  

Изобщо не си и помисляйте да вземете такси или друг транспорт, освен колело.

Ходенето до плажа действа толкова добре.

Лекарите препоръчват да се раздвижат добре стъпалата преди влизане във водата.

Затова не си мислете, че ще изглеждате странно, ако правите упражнения за крака на брега, дишате дълбоко или  просто ходите по пясъка. Няма по - добра загрявка от ходенето.

Един час вървене изгаря около 200 калории. А ако добавите и тежката плажна чанта, натоварването може да се сравни с бягане, или двойно повече изгорени калории.

Бягайте по пясъка. Много холивудски звезди признават, че стриктният  спортен режим ги задължава да го правят редовно. Малко хора знаят, че тичането по плажа натоварва много повече от това по асфалт, заради меката, неравна повърхност.

Само за около 20 минути може да изгорите около 300 калории.

Тренирайте във вода. Доказано е, че водната аеробика топи мазнините по-ефективно от обикновената. Причината е в съпротивлението на водата, което е 10 пъти по-голямо от това на въздуха.

Със сигурност знаете, че плуването се смята за един от най-подходящите  спортове за извайване на елегантно и мускулесто тяло за кратко време. Хората харесват водната аеробика главно заради интензивността  и удоволствието от движенията във вода.

Рискът от травми е по-малък, но натоварването е три пъти по-голямо от това в залата. Това е най-добрата среда за силови упражнения. Движенията  са по - трудни, но напрежението се разпределя по - лесно по цялото тяло.

Когато сте във вода, тежестта на тялото не се усеща, а умората в гърба намалява. Мускулатурата се стяга и гръбнакът се изправя.

За разлика от обикновената аеробика, тук натоварването не е толкова шоково, а и водата помага за премахването на целулита. Тренировките могат да се правят както в плитката, така и в по-дълбоката част на басейна. Водната аеробика дава ловкост и сила на тялото.

Плуването в продължение на 20 минути изгаря 200 калории, в зависимост от скоростта и стила.

Кроулът се смята за най-полезен за топене на излишните килограми. Не забравяйте да следите гърбът да е изправен като струна. За сравнение, 20 минути леки аеробни упражненния биха изгорили 100-150 калории.

Играйте. Помните ли как сте играли волейбол и фризби като деца? Като цяло мятането на фризби не е толкова натоварващо, но тичането по пясъка допринася за изгарянето на повече калории. А волейболът заслужава да се нарече най- достъпният и забавен спорт за плажа. За справка: 1 час игра на фризби изразходва 250 калории, а 1 волейболен мач – от 400 до 600.

Като цяло е хубаво да не мърдате цял ден, но със сигурност активната почивка носи по-добро настроение. Така че нека ваканцията да допринесе не само за отмората на ума, а и за здравето на тялото.

Прочетете още:

И по време на почивка горим калории

Как да се храним през лятната си почивка

 Автор: Ирина Митева 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти