Кое мляко не е полезно

Нека имаме едно наум
Снимка: Thinkstock

Преди се смяташе, че обезмасленото кисело и прясно мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване, цитирано от българската информационна агенция "БГНЕС", разкрива, че то по-скоро помага за напълняване.

Млякото е основният източник на калций и витамин D. Въпреки това то съдържа и доста мазнини, които водят до затлъстяване сред най-младите.

Изследването е на американски учени и показва, че млякото с ниско съдържание на мазнини не допринася за загубата на тегло, а напротив - води до качване на излишна маса. В този случай експертите препоръчват да пием обикновено мляко (2-3% масленост).

Специалистите от университета във Вирджиния анализирали данни на повече от 10 500 деца в предучилищна възраст. Основната цел била да се намери връзката между вида мляко и индекса на телесна маса при подрастващите.

Резултатите изненадали екипа от специалисти. Те показали, че 30% от малчуганите, които пият обезмаслено мляко, страдат от затлъстяване. Нискомаслените млечни продукти увеличават вероятността от натрупване на излишни килограми с 57%, се казва още в щатската анкета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти