Да даваме ли кисело мляко на децата?

Да даваме ли кисело мляко на децата?
Снимка: Thinkstock

Поколения българи са изхранени с кисело мляко и то е издигнато в култ като храна на бебетата. Надъхани от сантимента, родителите, и особено бабите, нямат търпение да захранят децата си с кравешкия продукт. За сведение на младите майки трябва да се каже, че техните прабаби са раждали по 5-6 деца, а са оставали живи 1-2.

Та тези, оцелелите, с каквото и да са хранени, пак щяха да са живи и здрави. Това се нарича естествен подбор. Българското кисело мляко е прекрасна храна, но не за малките бебета, за тях най-добра е кърмата.

Киселото мляко съдържа повече соли отколкото кърмата, в пъти повече белтъка казеин (трудносмилаем и абергизиращ), по-малко въглехидрати, няма уникалните за човешкото мляко имуноглобулини и много други фактори.

Тези недостатъци донякъде са премахнати в адаптираните млека, но пълната имитация на кърмата е невъзможна. Затова, ако искате да са здрави децата ви, кърмете ги, а ако това е невъзможно, използвайте адаптирани млека според нуждите на детето.

Има такива за склонни към алергии, за деца с колики, за повръщащи, със запек и хидролизирани при алергия към белтъка на кравето мляко. Препоръките на СЗО (Световна здравна организация - бел. ред.)са за кърмене до 1г. възраст (до 6 месечна възраст само на кърма) и адаптирано мляко до 2г. възраст. Няма нищо лошо, ако сложите понякога кисело мляко в храната на детето между 1 и 2 г. възраст, но това не бива да е основно хранене.

За по-големите деца кравето мляко е добър източник на белтъчини. Но ако прекалявате с него, детето може да развие т.на. млечна анемия. Млякото засища и детето отказва да приема основните източници на желязо - месо, жълтък, зеленчуци, варива.

Противниците на млякото изтъкват и друг аргумент - някои хора имат ниски нива (или направо липса) на ензима лактаза, който разгражда млечната захар.

Снимка: Thinkstock

Затова подхождайте индивидуално – ако след консумация на мляко детето има разстройство, болки и подуване на корема, слуз в изпражненията, то тази храна не е за него.

Някои използват козето мляко, предимството му пред кравето е, че козите не боледуват от туберкулоза и алергиите са по-редки. Но то не съдържа фолиева киселина и ако се дава редовно, може да се развие анемия.

Киселото мляко се усвоява много по-добре от прясното, защото първият процес на усвояване (пресичането) вече е налице. Освен това съдържа полезните  пробиотици (млечнокиселите бактерии).

Защо трудно се разваля киселото мляко, купено от магазина?

Това не означава, че непременно има консерванти. Традиционната българска закваска с лактобацилус булгарикум пресича млякото, след което бактериите продължават да се размножават и то вкисва за няколко дни. Затова производителите предпочитат друг щам - стрептококус термофилус, който има удобното свойство да спира развитието си след като е пресякъл млякото и вкисването се забавя. Като се прибави и абсолютната хигиена при производството на киселото мляко от големите фирми, се получава продукт с по-голяма трайност. А който не вярва на производителите, да отиде на гости при баба си на село.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти