Борба със стреса на работното място

Борба със стреса на работното място
Снимка: Thinkstock

Лятото отмина, сезонът на отпуските приключи и всички са отново на работните си места. След безгрижните дни и морските емоции би трябвало да се чувстваме отпочинали и заредени, но фактите говорят друго. Лекари и психолози са установили, че стресът и тревожността достигат своя пик именно през есента.

Връщайки се на работа, ние се съсредоточаваме върху кариерата си, стремим се към развитие и по-висока позиция, което неизбежно увеличава стресовите ситуации. Има обаче няколко способа, които могат да ни помогнат да се справим с безпокойството си. 

На първо място, не забравяйте да почистите и подредите бюрото си. Изхвърлете всички стари документи, излишни химикали и моливи, отървете се от ненужните визитки и рекламни брошури. Когато бюрото ви е чисто, мозъкът ви е чист. Така ще свършите повече работа за един ден. Поддържане на бюрото ви чисто е сполучлив начин да останете по-организирани и продуктивни и да избегнете стреса.

Бъдете щастливи. Щастливите хора по-трудно се поддават на стрес, затова се постарайте винаги да се чувствате щастливи на работното място. За съжаление, рядко сме щастливи по време на работа, особено ако не сме доволни от това, което вършим.

Ако не харесвате професията си, научете се да забелязвате красивите неща около вас. Когато сте щастливи, мозъкът ви е с 31% по-продуктивен. Една снимка на вашите деца или цялото семейство, гледането на забавно видео по време на обедната почивка, слушане на любимата ви музика или разходка в парка са едни от най-добрите варианти.

Намерете причина, която ви кара да обичате работата си. Отделете няколко минути, за да помислите за нещата, които все пак обичате на работното си място. Това може да е ангажимент по конкретен проект или наставничеството спрямо младши служители, например. Безспорно, този способ може да помогне в борбата със стреса през есента и да ви направи по-щастливи и продуктивни.

След като изясните причините за стреса на работното място, започнете да търсите начините за разрешаването на проблемите си. Поискайте среща с мениджъра си, обяснете му затрудненията си и ясно му изложете вашите решения.

Бъдете подготовени за всякакви ситуации, включително стресовите. Дръжте винаги бутилка с вода на бюрото си и не оставайте без дежурното блокче шоколад, което може да даде на мозъка ви енергиен тласък.

Справянето с пониженото настроение и стреса може да бъде трудно. Преходът от топъл към по-студен сезон е потискащо преживяване, защото по-хладните дни и дълги нощи не са особено забавни. Опитайте се да дадете всичко от себе си и да запазите мозъка си продуктивен, въпреки мрачното време навън. Ако имате съвети за борбата със стреса на работното място през есента, бихте ли ги споделили с нас?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти