Остров Мавриций – там, където мечтите се превръщат в реалност

Остров Мавриций – там, където мечтите се превръщат в реалност
Снимка: Thinkstock

Лятото официално приключи и дните поеха ритъма на ежедневието. Топлината на слънчевите лъчи започна да отслабва, но все още приятните есенни дни успяват да повдигнат настроението ни. Това ни кара да започнем да копнеем за следващата ваканция и тайничко да си я представяме. Ако мечтаната дестинация е тропически рай, то остров Мавриций е еднo от най-подходящите местa за такова "бягство".

Мавриций е островна държава и се счита за перлата на Индийския океан. С безкрайните си златисти плажове, заобиколени от коралови рифове и превъзходен климат, той се обособява като любима дестинация за любителите на тропически ваканции.

За него великият писател Марк Твен пише: "Господ е създал първо остров Мавриций и едва след това, по негово подобие, сътворил света." 

Негов символ е изчезналата птица додо, чиято неспособност да лети я направила лесна плячка за тогавашните моряци и местни обитатели и причинява цялостното ѝ изчезване през ХVII в.

Африканската островна държава се намира на около 900 км. източно от Мадагаскар и има площ от 2040 кв.км., a населението e над 1 млн. души.

Столицата на остров Мавриций е Порт Луи, където са съсредоточени най-важните административни, финансови и културни сгради. Официалният език е английски, но могат да се чуят още френски и креолски. Доминиращата религия е индуизмът, следван от християнството и исляма.

Мавриций се причислява към една от най-развитите страни в света и се слави с ултра луксозните си хотели, които предлагат не само отлично обслужване, но и настаняване от ново измерение.

Поради отдалечеността си от сушата островът е запазил девствената си природа и тайнственост. Затова всяко посещение е неповторимо и уникално, оставящо безценни спомени за цял живот. Кобалтово сини води, прозрачни лагуни, палмови дървета, луксозни хотели, изискана кухня, интересна култура и традиции, отзивчиви и гостоприемни хора - това е, което гарантира на посетителите незабравими дни и ги кара да се връщат на това място отново и отново.

През последните векове островът е бил завладяван от англичани, португалци, датчани, креолци, французи, китайци и индийци. Това е причината за неговите разнообразни обичаи, традиции, култура и религии, които се изразяват особено в кулинарно отношение – ястията са смесица от френски, китайски и индийски гозби, овкусени с пикантни африкански подправки.

Лятото на Мавриций започва от месец ноември и продължава до май. През това време смарагдовият остров, потопен в тюркоазените води на океана, се превръща в истинска райска градина. Тучна зеленина, безброй екзотични разцъфнали цветя и дървета, коралови рифове, прохладни водопади и дълбоки езера са само част от неземно красивия пейзаж, характерен за Мавриций. Любителите на водните спортове ще могат да се възхитят на истинските красоти и във водите около кораловия риф чрез множество възможности за гмуркане и скуба дайвинг.

Мавриций не предлага само красиви романтични плажове, луксозни хотели и кокосови палми. Запазените останки от първите селища и внушителните имения от времето на френското, датското и британското господство, ще върнат посетителите в миналото и ще осигурят по-дълбоко разбиране за тогавашния живот. Старите колониални плантации на острова също са интересна атракция за туристите.

Малко известен е фактът, че Мавриций е един от най-големите производители и износители на захарна тръстика. Ето защо често могат да бъдат забелязани работници с големи вързопи, пренасящи събраната реколта. Сградата на Парламента в Порт Луи, построена в стил барок, Старият театър, Природонаучният музей и Музеят на марките също сa подходящи за посещение от любознателните туристи.

Едно от чудесата на райския остров е областта Chamarel, която привлича десетки посетители и би трябвало да се види от всеки, който пребивава тук. Вулканичните скални образувания датират от милиони години и представляват пъстър тумбест килим в розово-лилави краски. Езерото "Ганга Талао" и водопадите "Алексанра Фолс" предлагат едни от най-живописните гледки на острова. В северната част на острова се намира ботаническата градина Памплемус, която е известна с гигантските водни лилии от Амазонка, множеството растения и над 85 вида палми. Паркът "Black River Gorges" и "Casela" са дом на редки птици и растителни видове, а в Залива на костенурките се срещат гигантските обитатели, които спокойно се разхождат необезпокоявани от никого.

Това е Мавриций – история, богата култура, екзотична флора и фауна, изящна кухня, красиви пясъчни плажове, лазурна вода, луксозни хотели, изискано обслужване и перфектно време. Това е идеалното мястото за бягство с цел отмора и разпускане, далеч от ежедневното темпо на града. Това е мястото, което предлага приключение за цял живот и мечти, превърнати в реалност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти