Сюжети на захласа

Петринел Гочев
Снимка: Росина Пенчева

Крeмена Димитрова

За заглавие на този приканващ текст съм заела заглавието на едно прекрасно есе на Петринел Гочев, съпътстващо неговата настояща изложба с картини и скулптури в галерия "Средец". Захласването, учудването, вживяването и обсебването са пресечните точки на двама толкова различни като стил и техника художници като Петринел Гочев и Росен Рашев-Рошпака. И двамата са представители на едно поколение, вече улегнало, но все още будно и любопитно, непредаващо се на модерния кич и бързо живеене.

Петринел и Рошпака рисуват като богове! Честно! Звучи преувеличено и бомбастично, но за мен те са най-ярките и разпознаваеми с почерка си създатели на нови светове от образи и магичност. Ако не сте гледали техни творения, то със сигурност те ще ви пленят със своята чистота и хармония, с успокоение, с приветлив и утвърждаващ чудото на живота рисунък и сюжети.

Хора, животни и причудливи същества, родени от безграничното въображение на тези непораснали гении, ще ви влюбят в техните произведения и със сигурност ще запалят любопитството ви да видите още и още от тях. Картини и скулптури, които не изобразяват, а сътворяват светове.

Библейската тема е почти задължителна в творчеството на Петринел Гочев, известен с това, че освен художник и скулптор, е и театрален режисьор. Често специалистите сравняват театралната му работа с живописната и ваятелската, както и обратното, търсейки мост между тях. Това никак не е необходимо обаче, защото Петринел е различен творец, когато хване четката или глината, и когато се вихри на сцената. В театъра той е като буря – помита по пътя си всички стереотипи и очаквания в интерпретацията на познати и непознати пиеси, в живописта и скуптурата – той е омиротворен съзерцател на чудото да бъдеш.

"След Едем" показва цикъл платна в макси размер, изпълнени в живописна техника с много ярки и чисти цветове, изобразяващи фигури на деца, жени, животни и библейски персонажи. Като контрапункт на двуизмерните изображения, които впечатляват с мащаб и композиция, са изложени и цикъл скулптури на женски тела, предимно голи. Голотата в работите на Петринел е мека, естестевена, красива и затрогваща с простотата си. Чисти и топли форми, изразяващи най-човешки състояния.

Петринел истински се вдъхновява от божиите творения. Съзерцавайки и претворявайки тялото, той го обезсмъртява, и по този начин издига твореца до Бога. 

Лекотата и стилизацията пък са кодовете за разпознаване на творенията на Рошпака. С чувство за хумор и оригиналност Рошпака разказва своите истории с бои, платове, лен и кал. Впечатление правят закачливите заглавия и сюжети на картините му, ето някои от тях: "Котаракът с теменужения поглед", "Летящата риба", "Пъстрите птицо-самолети", "Червеният заек", "Раздавачът на усмивки", "Закрилникът и крачещата риба" и т.н.

Има нещо детско и вълшебно в света на Рошпака, толкова чист, стилен и красив! С лекотата на дете той избира цветовете, формите и темите, които го вълнуват. Много често техниката му наподобява древни пиктограми. Използвайки тяхната условност и знаковост, той насища картините с множество значения и ни дава свободата да откриваме и разгадаваме скритите послания.

Росен Рашев-Рошпака е роден във Враца и светът на Северозапада явно се отразява в творчеството му. Неслучайно той рисува героите на друг виден представител на този край, това са Йордан-Радичковите врабци. Невинно мъдрият свят на Радичков оживява в картините на Рошпака, пречупен през неговото многопластово въображение. За мен си остава любим неговият "Врабец със сламена шапка", за който отдавна мечтая да имам в хола си.

Можете да видите "След Едем" на Петринел Гочев до 28 март в галерия "Средец" и "Котаракът с теменужения поглед" на Росен Рашев – Рошпака в галерия "Ракурси" до 26 март.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти