На война срещу бръчките

На война срещу бръчките
Снимка: Thinkstock

Да се запази младостта на кожата по-дълго е мечта на всяка жена. И не само. Това може да се получи, ако се сдобием с някои полезни навици и се откажем от вредните.

Какво ни състарява?

Сладкото – излишъкът на захар трайно се прикрепва към някои белтъчни молекули и образува т.нар. крайни продукти на гликозилирането. Един от тези белтъци е колагенът, който отговаря за еластичността и добрия вид на кожата. Като резултат, кожата става по-малко еластична, по-твърда и лесно образува бръчки. По някои данни до 40% от всички признаци на стареене са свързани с излишната употреба на захар (гликозилирането засяга и вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, очите и всички други органи).

Слънце и солариуми – ултравиолетовите лъчи увреждат структурата на клетъчните мембрани на кожните клетки, с което нарушават значително функциите им; предизвикват промени в техния наследствен материал (ДНК) - предизвиканите мутации могат да доведат до рак. Увлечението по летния загар, към което може да се появи дори зависимост, води до изсушаване на кожата и образуване на ранни бръчки.

Неподходящи очила  – постоянното присвиване на очите води до постоянни бръчки около тях, които с времето стават постоянни. Ако имате нужда от очила, не се отказвайте от тях поради модни причини. По същата причина не излизайте на слънце без подходящи черни очила.

Фаст-фууд – богата на вредни мазнини, които не се отразяват по най-добрия начин върху външния вид на кожата на лицето, а и върху останалата част на тялото.

Цигарен дим – свива кръвоносните съдове, нарушава снабдяването с кислород на клетките на целия организъм, нарушава усвояването на витамин С. В резултат се образуват отоци, преждевременни бръчки, жълтеникаво-пепеляв тен на лицето и нездрав вид на кожата..

Излишна мимика – често не осъзнаваме, че и най-дребното действие съпровождаме с изобилна мимика, че дори когато не правим нищо, можем да стоим намръщени.

Какво ни подмладява?

Чиста вода – всички обменни процеси в организма протичат във водна среда. Кожата трябва да е добре овлажнена отвътре, иначе никакви скъпи хидратиращи кремове няма да бъдат в полза. 

Правилно хранене, витамини и микроелементи – за да остане кожата по-дълго млада, храненето трябва да бъде балансирано, да съдържа достатъчно белтъчини и витамин С за синтеза на колаген, както и останалите витамини и минерали, необходими за доброто здраве – витамини от група В, мастноразтворимите витамини (А, Е, Д), желязо, мед, селен, цинк.

Смях – когато се смеете, се стягат мускулите на лицето. С възрастта върху лицето се отпечатват тези емоции, които най-често изпитваме. За това е по-добре с напредването на годините и вече неизбежните бръчки върху лицето ни да се отпечатат добри бръчици. Това визуално ще ни подмлади с няколко години. Старайте се ъгълчетата на устата да не са увиснали надолу, това състарява и придава на лицето унил вид. И не се мръщете. С времето лицата на някои хора се превръщат в намръщена маска. Винаги намерете на какво и за какво да се усмихнете. Това ще ви тонизира и ще ви придаде по-бодър и приветлив вид.

Правилно подбрана козметика – съобразена с възрастта и типа на вашата кожа. Избягвайте прекалено евтините продукти от китайски магазини. Там няма никаква гаранция за нищо.

Пълноценен сън – недоспиването води до намаляване на способността на кожата да се противопостави на неблагоприятни външни фактори. Регенерацията на епидермиса също протича по време на сън. Слънчевите изгаряния се лекуват по-бързо.

Спорт – подобрява кръвообращението в кожата и ускорява обменните процеси. За това най-добре е той да се практикува на открито при възможност. Но не трябва и твърде много да се увличате. Много високите натоварвания водят до поява на ранни бръчки. За съхраняване на младостта е достатъчно три пъти занимания  в седмицата по един час.

Умереният и здравословен начин на живот влияе благоприятно върху целия организъм. Най-красивият външен вид е здравият вид. Когато го загубим, и най-скъпият грим не може да скрие повехналата кожа, торбичките под очите и дълбоките бръчки.

Спазвайте тези лесни правила и се радвайте на прекрасна външност и прекрасно здраве дълги години.

Автор: Д-р Цветанка Янакиева - специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване. Повече информация за нея можете да откриете тук.

Прочетете още по темата:

Как да се предпазим от стареенето на кожата

Как да се справим с мимическите бръчици

Рецепти против бръчки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти