Парфюми на всички времена

Парфюми на всички времена
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Как избирате парфюма си? Често ли променяте аромата си или залагате на любимо ухание? Водите ли се от тенденциите в парфюмерията или се доверявате само на собствения си нюх?

Въпроси, върху които може и да не сте се замисляли, но ако градите имидж на стилна дама, е добре да го направите. Парфюмът е важна част от визията, която може да провали и най-успешния стайлинг. Със сигурност сте попадали на перфектно облечени жени с прекалено силен или дразнещ аромат. Резултатът е отдръпване от съответната персона, което едва ли е целяла, когато е посягала към шишенцето с ароматната течност.

Независимо дали си падате по по-тежки, или по по-леки парфюми. Дали харесвате дървесни, цитрусови, цветни или плодови аромати. Дали сменяте често уханието си или се придържате към един и същ парфюм с години. Най-важното е ароматът да е в унисон с вашата индивидуалност.

В този ред на мисли дамите, които са открили "своя" парфюм, се чувстват много по-уверени в себе си, защото са постигнали хармония с уханието си, което се предава на цялостната им визия. Честата смяна на парфюмите е за по-смелите жени, които умеят да улавят модните сигнали и да ги пречупват през своята индивидуалност.

Има парфюми, които правят голям бум с появата си заради мащабна рекламна кампания или защото някоя известна личност стои зад тях. Много често обаче те не оставят трайни следи в парфюмерията, а са просто "тренд", който отшумява. За разлика от тях, някои аромати са толкова впечатляващи, омагьосващи и неповторими, че се превръщат в бестселъри на всички времена.

Въпреки че обичам да сменям парфюмите си и често експериментирам с уханията, признавам, че имам любим аромат, който неизменно присъства на рафтчето ми с ароматни течности и това е Kenzo L’Eau Par. Ако все още не сте открили своя магически еликсир, ето няколко предложения, достойни за титлата "парфюм на всички времена":

Madly Kenzo EDT и Fendi L’Acquarossa EDP

Madly Kenzo е аромат, орисан да предизвиква любов от първо помирисване и да оставя уникална следа. Доброто партньорство между Орелиен Гишар и Франсоа Демаши помага да се появи чувствената и искряща вариация на следата Madly Kenzo. Като добавят акорд от круша и личи във връхните нотки, естествено преливащи в жасминово сърце, те увеличават яркостта на този плодов цветен аромат.

Fendi L’Acquarossa е ода за жeната, която прескача препятствията, кодовете и границите. Ода за тези поколения жени с осезаема аура и запомнящо се присъствие. Изражение на подчертаната женственост, знак за върховна изтънченост, L’Acquarossa оставя след себе си силна следа. Тази следа се дължи на флоралните дървесни акорди, забележителни и съблазнителни. Това ароматно противоречие, което е присъщо на жената Fendi, е родено от въображението на парфюмеристите Делфин Любо, Беноа Лапуза и Франсоа Демаши.

Estee Lauder Pleasures EDP и Tom Ford Black Orchid EDP

Estee Lauder Pleasures e прозрачен цветен аромат. Композицията е комбинация от ясни свежи основни нотки – чисти бели лилии и свежи теменужени листенца, наситени с воднисти зелени акценти. Междинните нотки разкриват черен люляк, бели божури, розови рози и цветове от каро карунде. Съдържа екзотичния аромат на роза байе - интригуваща, неизползвана досега натурална съставка. Базата е топла и подканваща, комбинираща меки примеси на пачули и сандалово дърво.

Tom Ford Black Orchid e дебютният аромат на Том Форд. Ориенталски парфюм, включващ иланг-иланг, трюфел, бергамот, жасмин, цитрусови плодове, касис, пачули, тамян, ветивер, ванилия и сандалово дърво. Луксозен, елегантен, чист и изтънчен аромат.

ST Dupont 58 Avenue Montaigne EDP и Montblanc Legend EDP

ST Dupont 58 Avenue Montaigne е шипров, плодов, цветен, абсолютно модерен, бляскав и сияен – истинско проявление на женствеността. В ямката на шията, неговите връхни нотки излъчват вибрираща свежест, като комбинират плодови акорди на малина с острия вкус на касис и лимон. Експлозивно начало, което разкрива деликатните сърцевинни нотки: елегантен букет от цветя, съставен от жасмин, циклама и виолетка. Базовите нотки са богати и контрастиращи, комбиниращи чувствеността на панакота с червени плодове с мускус и пачули. Стилен, пристрастяващ и омайващ.

Montblanc Legend е бляскав и наситен. Той се отваря с акорд нероли, хрупкава зелена круша и горчив портокал. Плодов, нежен и фин, но не е сладък или детински. Парфюм за удоволствие, очевидно. От другата страна на олфактивната призма – мускус, ванилия и няколко благородни нотки на светла дървесина я потопяват в леко доловима пудрена чувственост и модерността на базовите нотки, които не се разкриват веднага. Парфюм като прегръдка, абсолютно. Между това начало и този финал, се разкрива душата - есенция от портокалов цвят, момина сълза и жасмин от Индия. Парфюм на жена, определено.

Burberry Body Tender EDT и Lanvin Eclat d’Arpege EDP

Burberry Body Tender е комбинация от спокойния, привлекателен стил на момичето Burberry и енергията на родното място на бранда - Лондон. Мек и женствен, британският аромат е светло енергично изразяване на емблематичния аромат Burberry Body. Искрящото ухание се разстила в богата свежа вълна лимон, росна английска роза и бял жасмин над топлите, непринудено женствени меки базови нотки.

Lanvin Eclat d’Arpege от първия момент привлича мисълта с деликатно и ярко усещане, което притежава свежестта на зеления люляк и яркостта на листата от сицилиански лимон. След това си грабнат от сатенената мекота на цветовете глициния, от нежната ефирност на листата от зелен чай и от чувствената щедрост на цветовете от праскова, червен божур и китайски османтус. Бял ливански кедър, сладък мускус и скъпоценен амбър разгръщат след това тяхната мека чувственост, която те гали и обгръща. Романсът между жената и мъжа не е мимолетна афера. Тя се вписва, гравира в съзнанието. Жената улавя всяка нотка, всеки ароматен акорд, защото когато обича, тя е предана.

Valentina by Valentino EDP и Her Golden Secret by Antonio Banderas

Valentina e красива и лъчезарна, привлекателна, сложна, харизматична, нетрадиционна: жена, която създава свой собствен стил. Valentina e уникален цветен ориенталски аромат. Калабрийски бергамот символизира пищност и свежест, разтърсена от дръзкото присъствие на бели трюфели. В тяхната уханна следа се вместват жасмин, портокалов цвят и тубероза – въплъщение на сияйна красота, допълнена от бунтарското присъствие на ароматна дива ягода. В основата се смесват аристократизмът на кедъра и омагьосващата чувственост на амбрата.

Her Golden Secret by Antonio Banderas е пленителен и женствен аромат, създаден на основата на екзотични дървесни нотки с пристрастяващ ефект: хипнотичен микс от кедрово дърво, кашмир и пачули, смесено с екзотична ванилия и тонка боб. Портокалов цвят и гардения придават чувственост, омекотявайки дървесните нотки, докато плодовият коктейл от ябълка, касис и праскова придават усещане за младежка изисканост.

Reve by Van Cleef & Arpels EDP и Repetto EDT

Reve by Van Cleef & Arpels е ярък и изискан. В тази ода на женствеността средните нотки разкриват жизнерадостен, почти меден османтус в комбинация с царствена лилия. Като разкриват повече фасети от композицията, връхните нотки веднага ни омайват с круша и нероли. Топлите акценти на сандалово дърво и амбър подчертават енигматичната следа на парфюма.

Безспорен експерт в света на танца, Repetto създават сега свой собствен аромат, с елегантната аура на прима балерина във вихъра на арабеска. Ритмична хореография, която започва с оптимистични entrechat (леко подскачане с удряне на краката един в друг, преди да се стъпи на земята при танц) от акорди на круша и черешов цвят. Разпознаваме също скъпоценната есенция на роза, сляла се с уханието на портокалов цвят. Запленяващо флорално сърце, което се извива грациозно към пудрената база, както балерината в ръцете на своя партньор. После идват чувствените pas de deux между капчици ванилия и топлината на амброва дървесина, за да се създаде съвършеното равновесие. Нежен, елегантен, изискан парфюм.

Aigner Debut EDP и Jaipur Bracelet Boucheron EDP

Aigner Debut е вдъхновен от елегантна жена в сатенена рокля, която привлича вниманието на всички и ви примамва с красотата си. Връхните нотки на аромата акцентират със свежи плодови аромати на бергамот, мандарина, грейпфрут и зелена ябълка. Сърцето включва портокалов цвят, водна лилия, жасмин и слънчогледово семе, на дълбоко, топла основа от пачули, кедър, ванилия, бял мускус и дъбов мъх.

С елегантност, която почита ценностите на марката Boucheron, Jaïpur Bracelet обгръща кожата със сладострастен воал. От горчивия портокал запазва единствено зеленината на етеричното масло. Кипящо усещане за цитрусови плодове се създава от свежестта на листа виолетка, босилек и лимонения аромат на върбинка. Но зад тази привидна невинност се крие една пищна сърцевина от цветисти венчелистчета. Дантела от момина сълза. Деликатен полутон на зюмбюл. Копринени отблясъци на невен, това сладостно цвете, наречено Индийски карамфил. Също толкова мистериозен като града, който го вдъхновява, ароматът разкрива след това една друга фасета. Интензивно чувствен, животинският акцент на кашмерана се смесва с ароматните дървесни нотки на кипариса и с пудрения завършек на ирис. Поражда се чувствена вълна, като гривна, обхванала китката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти