С дъх на круши

С дъх на круши
Снимка: netinfo

Крушата е добре позната на човека още от древни времена. Най-обширно изучаване на нейните видове, разпространение и лечебни качества в научен труд дава Плиний Стари през Втори век пр.н.е.

Пътят на крушата започва от Хималаите, минава през Балканския полуостров и стига до Франция и Белгия. Сега само в Европа се отглеждат 5000 сорта круши, които се различават по форма и цвят, по сочност и сладост, по вкус и аромат, по време на зреене и по трайност. 

У нас крушата е разпространена основно в три сорта: лятна, есенна и зимна. А най-прочути са масловките, белгийските, американските и френските подразновидности. Крушите се ядат в прясно състояние, но от тях се приготвят и вкусни компоти, мармалади и най-вече плодови салати.

Крушата съдържа голямо количество плодова захар и много минерални вещества като калий, натрий, магнезий, желязо и фосфор. Лечебните й свойства се проявяват при запек, пясък и камъни в бъбреците (особено оксалатни образувания). Тя регулира киселинността на стомашните сокове и тонизира организма, усилвайки имунната защита.

Според Авицена крушите притежават свойството да помагат при отравяне от гъби. Семките на плода имат доказано противоглистно действие. Всички видове - летни и есенни, приети като пресни плодове, стабилизират стомаха и освежават организма

Как да изберем и съхраним крушите?
Крушата е нежен плод и веднъж откъсне ли се, може да потъмнее и да се развали бързо. Зимните круши са изключение. Този плод е траен, подобно на ябълките.

При нарязване крушите започват да се окисляват и бързо да потъмняват, затова ги консумирайте веднага.

Добра комбинация са в плодова салата, заедно с ябълки, портокали, мандарини и банан.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти