Въпрос на нагласа

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Минавам през България. Както често ми се случва последните години.

Когато бях на трийсет и осем, бях решил че не ми остават повече от няколко месеца или година живот – пиех, взимах всякакви психотропни медикаменти, пушех огромни количества цигари и умирах, сърцето ми спираше. Така – туп, туп... туп. Никога не знаеш дали ще продължи.

Тогава въобще не вярвах, че някой ден ще обиколя пак България. Бях отчаян човек и даже не бях и отчаян. След тревожното, жизнено и развълнувано отчаяние на провала, на проваления живот, идва една такава безболезнена почти апатия. Много болезнена, но в която болката вече няма значение. Който не го е преживял, няма как да го знае.

И така – аз не вярвах, че някога ще обиколя пак България. Не ме интересуваше дали ще я обиколя или няма да я обиколя. Понякога само... понякога само ми ставаше сладостно мъчно, че никога няма да видя ни паметника на връх Шипка, когото не бях виждал дотогава; ни Мадарския конник, когото също не бях виждал дотогава. Ни безбройните красиви планински поляни с неизброими ситни и възхитителни цветчета, подобни на пясък от злато и син сапфир.

Мъчно ми беше и дори по някоя сълза се търкулваше по бузата ми. Но това беше горчивата сълза на сладкото самосъжаление. Хората обичат да се самосъжаляват. Умните общества осъждат и наказват всяко самосъжаление. Аз не вярвах, че някой ден пак ще пътувам из моята страна. За да мога да ѝ се насладя за последно.

Но ето, пет-шест години по-късно аз пак пътувам.

Извършвам може би стотната обиколка на страната ми. Която, колкото повече обикалям за добро, толкова по-моя става. Всичко, дами и господа, мили хора, сладки приятели, е въпрос на нагласа. Човешка нагласа към себе си и към света. От нагласата ни (която ние трябва, длъжни сме да си изградим) зависи това: дали ще е щастлив животът ни, или не.

От шест години аз вече съм добре – нов човек, изпълнен с ентусиазъм, неуморен, уморен, объркан, полуразбит, но млад, жизнен, готов и да живее, а може би – и да умре! Но жив и без отчаяние. Сега – казвам си – дори и отчаянието бих приютил в сърцето си! Защото то ще се неутрализира от другите неща там  и няма да ми навреди!

Има толкова много неща в сърцето ми – казвам си – че има място даже и за горкичкото отчаяние! Защото сърцето ми е богато и на любов, и на ентусиазъм, и на смелост, и на лудост, и на кротост, и на дързост, така че има място за всичко. 

И обикалям България. И виждам буренясалите ѝ хълмове. Но сред тях виждам и огромни масиви от хубави лозя и си представям червеното вино, което се плиска в ярко прозрачни бутилки. И виждам тънък, червен влак – като тъничка артерия, жилава и упорита, да се процежда диагонално по хълмовете. И виждам ниски и силно мургави мои сънародници, цигани или кой знае какви, на колела и пеша – напомнят ми някакви андамански островитяни-пигмеи, за които съм чел в книгите на Артър Конан Дойл и им се усмихвам, защото те въобще и не знаят на какво ми приличат в този миг. И си казвам – всичко е въпрос на нагласа. Целият ми живот.

След като сега мога да обикалям, вече здрав и възроден, моята страна, която толкова хора така безразсъдно мразят – аз няма ли начин да се науча и да я гледам с по-щастливо око? С по-великодушно и обичащо око? Не е ли това именно въпрос на нагласа?

Има ли как да гледам моята страна и гледайки, да въздишам от тъжна радост и милост? Всичко е въпрос на нагласа…

Виждам как алчен за скорост шофьор изпреварва опасно, виждам сгазено куче, виждам реклами на ветеринарни клиники и подови настилки, виждам крайпътни ресторанти и домове на отдавна изчезнали хора, виждам надлези и подлези, пияни и трезви хора, булки и парници за гъби, изоставени гари и новопостроени супермаркети. Гарги и соколи, циганчета и мерцедеси, хотели и ниви с рапица. Виждам всичко и си казвам – мога да мразя това. Но мога и да го обичам.

"Как се обича всичко това?" – пита някой, който иска да живее нещастно, защото не знае как иначе.

Аз казвам: Въпрос на нагласа.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти