"Мисията" на бащата

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Бащинството е основната мисъл в новата книга “Мисия татко”, която вече се продава по книжарниците и на която имам честта да бъда съавтор.

Много е готино! Честно ви казвам.

От уважение към читателите на Edna.bg няма да преписвам части от книгата или да я хваля до припадък.

Но... Ще напиша нещо важно за готовността. Готовността и страхът от бащинството. Ето това не съм го отбелязал в книгата.

Познавам хора, които възприемат бащинството като някакво минно поле, през което се минава бавно, внимателно и със страх. И даже най-добре да не се минава, или ако може да мине само жената, нали е майката, пък мъжът - отстрани “ще носи парите” у дома. Проблемът е, че най-често “мъжът” даже и парите не носи.

Именно заради такива чичаци или свободолюбиви младежи, които се опасяват какво ще загубят, когато дадат, е пълно със страхливи татковци и по-малко деца около нас, отколкото трябва.

Бащата е мъжът и мъжът е бащата. Буквално и по всеки друг начин. А мъжът е танк. И в тази връзка - в бащинството се влиза като американската армия (дано не обиждам тези, за които специално американската армия е трън в очите, ама аз просто не се сещам за по-силна).

Силно, пробивно, мащабно, демонстративно и с високо вдигнато знаме. Така се минава през бащинството. Без страх и без колебания – ти ли си подходящият, сега ли е времето, тя ли е най-добрата партньорка, ох, дали ще се справя с тази отговорност. “Да” е отговорът на всички въпроси.

Смелостта е най-добрият подход. Въпреки неминуемите грешни стъпки, въпреки умората и понякога безизходицата, няма друг начин. Ако подходиш със страх или с резерви, ако се колебаеш в това, което правиш – това ще се прехвърли върху детето, а това не е добър сигнал. Ще стане същото. Колебливо, плашливо...

Нали трябва да оставим следа, а не малка диричка от напишкано...

Ще кажеш – ама то си идва с годините. Не е съвсем така, защото имаме примери на чичаци, които се провалят и младежи, които също се провалят. И обратно. Моят приятел Андре Токев е станал баща на 20. Това е рано, дори и според моите критерии, но евала за смелостта и години по-късно виждам, че младостта с нищо не е направила лоша услуга нито на Андре, нито на двете му деца, вече пораснали жени.

Ще кажеш – не трябва просто да се “скача” в дълбоките води на бащинството. Така е. Не скачай! Не бъркай смелостта с лекомислие. Но и не бъркай задълбочеността с преклонната възраст.

Бащата трябва да е преди всичко смел мъж, който да покаже на момиченцето си, какво е да си смел мъж и съответно то да търси и изисква от бъдещите си гаджета да бъдат смели мъже. И да покаже същото и на момчето си. Да му покаже какво е ценното. Това е урок, който не се изучава между риболова и английския. Това е поведение нон-стоп.

Не съм специалист, но според мен - така се става баща. Със смелост, характер и увереност. А не със стиснати зъби и идеята, че това трябва някак да мине. Да се изтърпи. Не ти вадят мъдрец, а гледаш деца.

И не забравяй, че смелият татко може да е финяга с очила, който работи в софтуерна фирма, може да е грубиян, който си идва от борсата с две торби цимент под мишница. И да бъде еднакво смел и успешен баща. Но най-вече да бъде мъж. Това се иска от таткото.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти