Детето като дълг

Симеон Колев Симо
Снимка: Личен архив

Знам, че не е. И никога не съм укорявал тези, които съвсем осъзнато не искат деца.

Дразня се на майките по градинките, които са склонни да извадят третата сливица на децата си в домашни условия по инструкции от някой форум.

И не, не мога да издържа разговори от сорта на “Вие акахте ли? Не, не акахме!!! Само повръщахме!!!”

Факт е и че самите деца понякога са доста противни. Лигави, шумни, изпиващи всичко, което могат да ти изпият.

Аз имам две.

И често мисля за трето. Но с времето мотивите ми стават все по-различни от общоприетите. Страховете също.

От една страна знам, че има какво да му дам. Знам, че има места, на които да го заведа и тези места стават все повече. Знам, че има много неща, които да му покажа.

Страх ме е от пубертета. Страх ме е от средата. Не обичам лошите новини и се провирам между тях с идеята, че в моята държава и от мен също зависи нещо.

Ако имам още едно дете, това означава, че държавата ще има още един.

Като мен. Още един, който ще остави нещо след себе си. И който няма да плаче за помощи, а ще се опитва да подобри средата. Нали аз ще съм го възпитавал. Надявам се да вдене. И да му остане. Може да е той. Може да е тя.

Нерационално е да искаш данъкоплатец, а не дете. Не е ли така?

Мисля си за Джейми Оливър и за всички рецепти, които могат да се направят по неговите книги. И за това, че ако нямам деца, не бих се старал чак толкова. Тогава бих карал на евтина наденица.

Детето и желанието за дете култивира всичко. Дори и добър вкус.

Защото аз самият може и да карам на шибана наденица, но детето заслужава повече и трябва да приложиш повече старание и усърдие, за да може и то да свиква да влага повече и да изисква повече. Старание и усърдие. Във всичко.

Когато имаш деца, се развиваш. Когато имаш още едно дете, не спираш да се развиваш, а когато децата ти започнат да имат деца – съвсем. Тогава си полезен.

Призован си да се вдетиниш. Да се върнеш в боя, а не да остарееш безславно. Призван си да направиш нещата, които си си мислил, че няма да направиш повече.

Тогава отваряш книгите с приказките. Старите издания. Тогава си спомняш как да натегнеш скоростите на колелото, без да се омажеш със смазка. Тогава не можеш да кажеш, че те боли кракът и няма да отидете до връх Братан, а когато се върнеш от там, спокойно можеш да обясниш това на истерясалия си личен лекар, който ти казва “да си почиваш повече”. Има време да си почиваш.

Детето ти е детето - Ти.

Това не може да бъде друга причина, освен чист егоизъм. Значи може. Укоримо ли е? За кого го правиш? Искаш дете или искаш да събудиш детето в теб? Не знам.

Може би просто трябва да гледам повече небето в търсене на Питър Пан и да се моля повече да не ме е забравил. А ако ме е забравил, как би дошъл пак у нас, ако нямаме още едно дете!?

Само заради себе си, дори и да съм Питър Пан, и аз не бих дошъл. 

Детето показва, че човек е създаден да дава. Дори и когато е уморен, дори и когато няма какво да даде.

Неудобно ми е от нашите, които са ме отглеждали, които са ме възпитавали и са го правили при трудни условия. И някакси чувствам, че дългът трябва да бъде върнат.

Щом те са го направили. И аз трябва да го направя. И аз трябва да се мъча. Понякога.

Просто чувствам, че някъде има още една душа, която иска да дойде, като мое дете. И ме чака.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти