Как да сме сигурни, че в тялото ни има достатъчно вода

Готови на старта
Снимка: Thinkstock

70% от нашия мозък е изграден от вода, белите ни дробове пък се състоят от 90% вода, а мускулите – от 75%. Над 60% от състава на тялото на зрелия човек отново се пада на водата.

Голямо количество от нея се губи при метаболизма, физическата активност, регулацията на температурата, транспортирането на отпадъчните продукти извън тялото и храносмилането. В този смисъл не е нужно да казваме за пореден път, че е жизнено важно за тялото ни да е постоянно хидратирано, пише здраве.bg.

Но какво да направим, ако просто не обичаме да пием вода.

* Нека добавим нещо, което визуално ще повиши желанието ни да пием вода. Ако се опитваме да изпиваме насила по осем чаши вода на ден от обикновена "скучна" пластмасова чаша, съвсем нормално е да имаме усещането, че това е истинско мъчение.

Можем например да си купим цветно спортно шише или чаша, пригодена за пътуване. Така ще ги носим навсякъде и по-лесно ще успяваме да пием малки глътки през целия ден – не е нужно да изпиваме водата наведнъж.

* Можем да замразим парченца портокал или лимон, както и цели зърна грозде, ягоди или малини. След това пълним наполовина една чаша с плодовете, доливаме вода до горе и пием. Водата не само ще изглежда интересно, но и лекият плодов вкус ще я направи по-приятна за отпиване.

* Около 20% от всекидневния прием на вода идва именно чрез храната ни. Някои плодове и зеленчуци като динята, доматите и краставиците се състоят от близо 90% вода. Затова е важно да носим със себе си плодове и зеленчуци на резенчета в затворена кутия или торбичка и да ги използваме по някое време през деня като бърза и полезна храна.

* Да пием напитки, различни от водата. Чистата вода е евтина и без калории, но другите напитки също вършат работа за хидратацията на организма. Обезмасленото мляко и зеленчуковият сок са и доста хранителни.

* Чаят и кафето ни помагат да напреднем към така препоръчителните осем чаши вода дневно, но трябва да се ограничаваме от прекаленото консумиране на кафе, защото кофеинът кара тялото да отделя повече вода, а и води до изнервеност. По-добре е да избягваме газираните и подсладени напитки.

* С алкохола също не бива да се злоупотребява, защото той е диуретик и отделянето на повече вода от тялото логично ни дехидратира.

Ето и няколко съвета и предупреждения относно количеството вода, от което се нуждаем.

* Ако уринираме често и урината е бистра или бледа, значи пием достатъчно вода. Ако сме болни или правим натоварващи физически упражнения, трябва да пием още повече вода.

* Хипонатремията е състояние, причинено от пиенето на твърде много вода - излишната вода разрежда кръвта и води до понижаване на нивата на натрий.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти