Почина главният редактор на американското сп. "Космополитън"

Хелън Гърли Браун на откриването на Дни на израелското кино, Ню Йорк, февруари 2006 г.
Снимка: Getty/Guliver

На 13 август на 90-годишна възраст почина главният редактор на американското издание на списание "Космополитън" ("Cosmopolitan") Хелън Гърли Браун. Тя е издъхнала в болница в Ню Йорк след кратко боледуване.

Хелън Гърли Браун ще остане в историята на журналистиката с рекордните 32 години (1965-1997), в които остава начело на едно от най-продаваните световни женски списания. След нейното встъпване в длъжност, продажбите и рекламният му рейтинг неимоверно се покачват. Изданието се нарежда сред петте най-продавани списания в САЩ, а днес в над 45 държави по света се издават негови варианти.

След 1997-ма година, г-жа Браун отговаряше за чуждестранните издания на списанието.

Всъщност за първи път славата спохожда Хелън през 1962 г., когато излиза бестселърът й "Сексът и неомъжената жена" ("Sex and the Single Girl"), публикуван в 29 страни и преведен на 17 езика.

През 1964 г. въпросната книга е филмирана, а в главните роли на едноименната лента влизат актьорите Натали Ууд, Тони Къртис, Хенри Фонда и Лорън Бакол.

Хелън Гърли Браун е един от пионерите, който открито говори и подкрепя сексуалната свобода на жените и феминизма в своите книги и статии, което през 60-те години на миналия век предизвиква истински бум сред общоприетите и предимно консервативни норми на поведение.

За изключителни заслуги към журналистиката Хелън Гърли Браун е удостоена с почетна награда от Американската общност на издателите на списания през 1996 г.

Преди няколко години Хелън Гърли Браун бе в България във връзка със стартирането на българското издание на "Космополитън" заедно със своя съпруг Дейвид Браун, известен продуцент на филми като "Да возиш Мис Дейзи", "Челюсти" и др.

Двамата сключват брак през 1959 г. и остават заедно до 2010 г., когато Дейвид Браун умира от бъбречна недостатъчност на 93-годишна възраст.

"Добрите момичета отиват в Рая, а лошите - където си поискат". Това е може би най-емблематичната фраза на Хелън Гърли Браун и дано тази велика жена продължава да бъде сред силните на деня, където и да се намира в момента.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти