Меланхоличният свят на Рибите

Меланхоличният свят на Рибите
Снимка: Thinkstock

Слушам Шопен и душата ми се разлива по виражите на нежните меланхолични звуци. Великолепно го е казал Оскар Уайлд: "След като съм свирил Шопен, се чувствам сякаш съм ридал за грехове, които никога не съм извършил, и съм оплаквал трагедии, които не са мои."

На 1 март ще се навършиха 208 години от рождението на детето чудо, най-яркият представител на романтизма в класическата музика, Фредерик Шопен. Роден под знака на Рибите, около целия му живот витае сянката на безплътния зодиакален знак, който трудно се сродява с материята, с нейната тежест, ограниченост и смъртност.

Почти всеки представител на Риби би потвърдил, че поне веднъж в живота си е изпитвал усещането, че не си е на мястото на тази земя, че съществуването е болка и мъка, че с единия крак се чувства в отвъдното или в рая, който със сигурност не е тук. Рибите са силно чувствителни, сензитивни и интуитивни. Те имат непрекъснат канал за контакт с невидимите пространства на битието, със света на фантазиите, боговете, митичните същества – съдържания, които намират израз и градивна реализация чрез творческия процес.

Творчеството възстановява за Рибите живата връзка с изгубения рай, то им връща екстаза от единението с бог; то е и страданието, в което се потапят, за да изкупят първородния грях на изгонването от Едем и отделянето от бога, майката и утробата.

Рибите са крехки натури – и физически, и психически. На огнените борбени, волеви знаци, които не се спират пред никакви трудности, те ще се сторят твърде мекушави, хленчещи, мазохистични. Въздушните няма да разбират тяхната нелогичност, емоционалност и "патологичност". Земните ще се дразнят на бягството им от реалността. Но всички те ще се наслаждават на плодовете на креативната им лудост и ще успяват за мъничко да се свържат със собствените си души, потапяйки се в неземната музика, която Рибите творят, защото музиката е гласът на бога и на душата, която се стреми към него, най-финото и ефимерно изкуство.

Снимка: netinfo
 

"Понякога мога единствено да стена и да страдам, и да изливам отчаянието си върху пианото!", казва Шопен.

Рибите с неохота сякаш идват на този свят и всячески се опитват да избягат от него – чрез красотата, любовта, религията, наркотиците, враждебната връзка с физическото тяло... Болното тяло хем поддържа връзката им с измерението на духовете, хем чрез болката им напомня за себе си и ги заземява. И Шопен от малък не се радва на добро здраве. Умира млад, едва на 39 години от ( както се вярва) туберкулоза.

г
Снимка: Thinkstock

Слънцето му се намира в Риби в 6 дом на здравето и му дава слаба физическа енергия. Асцендентът попада в знака Дева, който също сочи живот, натоварен с грижа за физическото добруване и цялост. Меркурий е на върха на 6 дом в знака Водолей и прави трудно взаимоотношение, квадратура  с Уран, управителят на 6 дом. Меркурий действително е ангажиран със заболявания на дихателната система, но тук има нещо повече. Къде остава проявлението на Уран и Водолей, които са свързани с нервната система и спонтанните генетични мутации?

Съвсем в духа на Риби, които винаги са обгърнати в неяснота, мъгла и размиват очертанията на реалността, версията за причината за неговата смърт в днешно време съвсем не е приемана еднозначно. Редица съвременни изследователи твърдят, че Шопен е страдал от муковисцидоза – автоимунно заболяване, което се дължи на генна мутация и засяга белите дробове, храносмилателната система, черния дроб и панкреаса – както и от форма на епилепсия.

Когато болестта на композитора прогресира, Жорж Санд, с която имат дълга взривоопасна и страстна любовна афера, все повече се превръща в негова болногледачка и го нарича "третото ми дете", "малък ангел", "страдалец", "любимият ми малък труп" – какви по-удачни Рибешки епитети?

г
Снимка: Thinkstock

"Иска ми се да можех да отхвърля мислите, които отравят моето щастие, но изпитвам особено удоволствие да им се отдавам", казва Шопен и от мазохистичното самосъжаление, божествена меланхолия и мировата скръб черпи вдъхновение.

Като израз на неохотата на Рибите да се въплътят, много често около самото им раждане има неясноти. Прегледах биографиите на няколко видни хора, родени в месеца на Рибите, и при повечето не беше съвсем ясно кога е рожденият им ден. Шопен, например, в аналите на енорията е записан на 22.02.1810 г., но пък семейството му винаги е празнувало на 1 март. Аз също се водя от рождената карта за 01.03.1810 г.

Снимка: netinfo

Шопен израства в много музикално семейство. Баща му е флейтист и цигулар, а майка му свири на пиано и пее много добре. Сигнификаторите на бащата и майката в картата му са силно белязани от вдъхновената енергия на Рибите и управителя на знака Нептун. Слънцето е в съвпад с Венера, богинята на любовта и изкуствата, а Сатурн е в съвпад с Нептун на върха на 4 дом – сферата на семейството, корените, родината, принадлежността. Талантът му е плод на дълго генетично натрупване. Шопен изнася първия си концерт на 7 години.

г
Снимка: Thinkstock

Освен че е гениален композитор, той създава нов хармоничен език, а всички негови мазурки, полонези, балади, ноктюрни, етюди, скерци и валсове са признати за шедьоври. Меркурий, който управлява асцендента му и 10 дом на житейската реализация, се намира във Водолей и прави редица аспекти към Уран, Нептун, Луната – те го даряват с уникална новаторска техника на свирене. Принц Алберт, самият той добър музикант, в Лондон се надвесва над пианото му, за да наблюдава стила му.

Снимка: netinfo

Въздействието на Уран в картата му го свързва и с революционните борби за полска независимост. Това, както и неговите любови, нежната душевност  и ранната му смърт, го правят най-ярък символ на романтичната ера, към чиято поетична вибрация Шопен безпогрешно се включва именно благодарение на изявеното присъствие на три планети в Риби – Венера, Слънце и Плутон.

През своя живот изнася само 30 публични концерта, но възражда романтичната основа на прелюдията, създава балади за пиано, поетизира и драматизира танцовата и развива силно индивидуални музикални форми. Твори основно в областта на клавирната музика, като пише изключително за пиано и не създава опери, симфонии, хорови произведения, нито струнни квартети.

г
Снимка: Thinkstock

Свири най-вече в тесен кръг, на частни салонни събирания  в кръга на аристократичния, артистичния и литературния елит на Париж, където живее от 20-годишна възраст. Неговият биограф Артър Хедли казва, че като пианист Шопен по уникален начин успява да постигне максимално висока репутация на основата на минимум публични изяви. Това твърдение блестящо е описано от позицията на Луната в хороскопа му, която се намира в 5 дом  на творчеството и радостта от признанието – тя е там, което означава, че би се чувствала нахранена от пищни аплодисменти, но същевременно е и в знака Козирог, който я прави предпазлива, недоверчива, по-строга, обрана и аскетична откъм помпозност. Затова той получава висока доза адмирации от качествен тесен кръг и избягва широката популярност.

Неговата свенливост в голяма степен се дължи и на асцендента Дева и на Рибешките планети в 6 дом – неговата музика е предимно интимно преживяване, чрез което служи на вътрешния си емоционален живот, на душата, не необяснимите ѝ движения и на Бога.

Снимка: netinfo

Луната управлява 11 дом на приятелите и съмишлениците и се намира в 5 дом – затова и в живота му никога не са липсвали видни благодетели и почитатели като Берлиоз, Хайне, Дьолакроа , Мицкевич, семейство Ротшилд.

Макар да прекарва втората половина от живота си във Франция, родината на баща му, Шопен винаги смята себе си за поляк и тъгува за родната земя – силна свързаност с нея, обусловена от Сатурн и Нептун на върха на 4 дом на корените и принадлежността. Друг фактор, свързан с чувството му за липса на корен, докато е във Франция, е неапсектираният Юпитер – планетата на големите пространства, чужбина и глобалната визия, която не е добре интегрирана в картата му. Шопен пожелава след смъртта му сърцето му да бъде отнесено в родната земя, Полша.

г
Снимка: Thinkstock

Неаспектираният Юпитер обаче го прави блестящ учител по пиано – тук композиторът е в стихията си.

Юпитер се намира в Овен в 8 дом на трансформацията и смъртта и обуславя част от сложните отношения на композитора със смъртта, като им придава трескавост, гняв, категоричност. Още щом възрастовата точка в картата му навлиза в знака Овен – знак, който бележи начало на нов  прилив на енергия и нов цикъл, Шопен поема на своето  вечно пътуване и към своята слава отвъд.

На смъртния одър изрича: "Изглежда да умре е най-достойното дело за човека, но кое е най-жалкото? Да се роди – това е антипода на най-великото му дело. Затова имам право да съм гневен, че някога съм се родил на този свят! Защо не ми попречиха да бъда в свят, в който съм напълно безполезен?... Но колко дълго тази отчаяна меланхолия ме държи в хватката си. Колко е хубаво – и тъжно. Тъжни, но благи сълзи! Каква странна емоция! Тъжна, но благословена! Не е добре да сме тъжни, но, уви, колко приятно е – странно състояние..."

Снимка: netinfo

Автор: Милена Вълканова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти