Защо мъжете не остаряват

Защо мъжете не остаряват
Снимка: Thinkstock

Намаляването на нивата на тестостерон, което се случва с възрастта при мъжете, не е естествена част от стареенето, откриха учени от Университета в Аделаида, Австралия.

Спадът на нивата на мъжкия полов хормон се свързва по-скоро с промени в поведението и здравето. Намаляването на тестостерона не е неизбежна част от стареенето, обяснява водещият автор на приучването д-р Гари Утерт, но въпреки това води до спиране на цигарите, депресия и затлъстяване.

В изследванията, проследяващи промените в половите хормони при силния пол, участвали 1500 мъже. Кръвните проби са били изследвани в продължение на пет години. Всяка година било проследявано нивото на хормоните при участниците, които били на средна възраст от 54 години.

След изтичането на петте години, при които се наблюдавал спад на тестостерона при всички, учените започнали втори по-задълбочен етап на изследвания.

Тогава забелязали, че спадът е най-голям при мъжете, които започнали да затлъстяват и страдали от депресия. Това оказвало ефект на много функции, в това число състоянието на кожата, плодовитостта и сексуалното желание.

Учените отбелязват още, че най-голямо намаление на тестостерона се наблюдава при неженените мъже. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти