Защо кориандърът е така полезен

Така изглеждат узрелите плодчета на кориандъра
Снимка: Thinkstock

Смята се, че кориандърът произхожда от регионите на Средиземноморието и Югозападна Европа. Има исторически сведения, че прилагането му за различни цели е започнало още около 5000 г. пр.н.е. от древните египтяни, а някъде се среща и с наименованието кикниш, пише zdrava.bg.

Описание:
Кориандърът е едногодишно растение с височина 30-70 см, а цветовете му са бели или розови. Плодовете (семената) са кълбовидни или елипсовидни, обагрени в светлокафяво или жълто.

Употребяеми части:
Използват се плодовете на кориандъра и полученото от тях етерично масло.

Химичен състав:
В плодовете на кориандъра основно се съдържат 10-20% етерично масло, до 17% белтъчини и незначително количество алкалоиди (органични съединения, действащи болкоуспокояващо) и антиоксиданти.

Действие и приложение:
Плодчетата на кориандъра стимулират секрецията и моториката на храносмилателната система, като помагат при лениви черва, уринарни инфекции, запек, газове и липса на апетит. Освен това растението има и отхрачващо действие при кашлица.

Начин на употреба:
Най-често се приемат 5-10 броя плодчета - 1-2 пъти дневно, а също и приготвените от тях спиртен извлек или запарка. Последната става готова като счукаме 1 чаена лъжичка плодчета от кориандър и ги залеем с 250 мл вряща вода (доза за 1 ден).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти