Защо комарите хапят само някои хора?

Защо комарите хапят само някои хора?
Снимка: Thinkstock

Наясно сме, че има хора, които сякаш са "имунизирани" срещу комари, както и такива, които са като магнит за тези насекоми. 

Микробиологът Роб Найт обяснява, че привличането на комарите зависи от микроорганизмите на нашата кожа. Тези микроорганизми създават различни химични вещества, част от които са по-привлекателни за тях.

По човешката кожа живеят един трилион микроби. Това е само малка част от общо стоте трилиона микроби бактерии, които имат важна роля за регулирането на миризмата на тялото. Без бактерии човешката пот не би имала мирис.

За да докажат и потвърдят кои видове микроби привличат комарите, учените помолили 48 възрастни мъже да не приемат алкохол, чесън и пикантни храни в продължение на 24 часа. Освен това, те трябвало да не се къпят и да носят найлонови чорапи, с цел да съберат цялата "колекция" от микроби по кожата си. След това с помощта на стъклени мъниста, които втрили в кожата на участниците, учените "събрали" миризмата на мъжете като примамка за комарите.

Миризмата на 9 от всички 48 мъже се оказала изключително привлекателна за комарите, а на 7 мъже пък не представлявала никакъв интерес на насекомите. Оказало се, че групата на "привлекателните" доброволци има в пъти по-голяма концентрация на бактерията, "вкусна" на комарите, в сравнение с групата от хора, които привличат комари в нормална степен.

Учените стигнали до извода, че миризмата на някои хора е естествено средство за привличане или отблъскване на комарите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти