За здрави, силни и усмихнати деца

За здрави, силни и усмихнати деца
Снимка: Thinkstock

Спор няма, майчиното мляко е най-добрата храна за едно новородено, то му набавя всички необходими вещества. Желателно е мама да кърми до шестия месец. Ако по някаква причина не ѝ достига или липсва кърма, предмет на избор е адаптираното или хуманизираното мляко.

След този период предстои захранването на бебчето с други храни. Само с по един продукт на ден, за да може да се разбере, дали малчуганът е алергичен към някой от тях.

През първата годинка от живота на детето млякото е основната му храна, доставяща всички необходими хранителни вещества на растящия му организъм. Никакви безалкохолни напитки за утоляване на жаждата, само преварена водa, прясно приготвени плодови сокове и мляко, разбира се.

След първата годинка млякото и млечните продукти остават основен източник на лесноусвоими белтъци, минерални вещества и витамини.

Препоръчителната доза е от една до три и дори четири чаени чаши всеки ден, или от 100 до 500 грама за по-големите. От млечните произведения като сиренето и кашкавал се препоръчва около 25-30 г дневно.

Принципът за балансирано хранене важи за всички възрасти, но за децата той трябва да се възприема като императив. Изключително важно е създаването в ранния етап от живота на човека на здравословен хранителен модел.

В по-късната възраст той ще стане сигурна база за профилактика и намаляване на рискове от сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, диабет тип 2, остеопороза, някои видове рак, както и редица хронични неинфекциозни заболявания.

Включването в този режим на мляко и млечни продукти е от голямо значение за целта. Обратно, недостатъчна консумация на такива продукти може да създаде сериозни проблеми за здравето на малките деца, гласят националните препоръки за здравословно хранене на Центъра по опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването.

Важно е да запомним: децата растат здрави с млякото

Основната цел при производството на питейното мляко е запазването на хранителните и здравословните му качества за по-дълъг период от време и с възможно най-близки характеристики до суровото мляко, без добавяне на консерванти.

Това се постига чрез използване на висококачествена суровина, обработка и опаковка на млякото

Пастьоризацията от своя страна гарантира липса на бактериална активност и с предварителната стерилизация на опаковката, трайността на млякото се увеличава. Опакованото мляко е безопасно да се консумира, дори и да не се вари

Още по темата:

Митове и заблуди за прясното мляко

10 идеи за кисело мляко

За да не чуваме скърцане на кости

Как да разпознаем истинското кисело мляко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти