За здрави и бели зъби

За здрави и бели зъби
Снимка: Thinkstock

На всеки още от малък са му казвали, че трябва да хапва сирене, за да има бели и здрави зъби. Сега ново проучване, цитирано от БГНЕС, за пореден път доказва полезните свойства на този хранителен продукт.

Сиренето помага за намаляването на кухините в зъбите, защото неутрализира киселинната плака.

Учените открили, че млечният продукт прави устата по-алкална, което от своя страна намалява необходимостта от лечение на зъбите.

Те установили още, че сиренето създава защитен слой около зъбите. Колкото по-високо е нивото на pH на повърхността на зъбите, толкова те са по-защитени от дентална ерозия, която причинява кухини и води до необходимост от пломби.

За целите на изследването, осъществено от Академията по обща стоматология в САЩ, 68 деца на възраст между 12 и 15 години били разделени на три групи. Едната група била помолена да консумира ежедневно порция чедър (английско сирене), другата група консумирала кисело мляко без захар, а третата група - чаша прясно мляко, последвана от промивка на устата.

Нивата на pH върху денталната им плака били измерени както преди експеримента, така и 10, 20 и 30 минути след него. При децата, които консумирали кисело и прясно мляко, не била установена промяна на нивата на pH в устата им в нито един от интервалите, съобщи изследователят Випул Ядав.

Но тези, които хапвали сирене, показали бързо повишаване на нивата на pH във всеки един интервал.

Учените смятат, че яденето на сирене увеличава количеството слюнка в устата, което е естественият начин на тялото да поддържа здравословни нива на pH.

Освен това сиренето освобождава химически вещества, които могат да създадат защитен слой върху зъбите, който допълнително ги защитава от киселините, атакуващи емайла. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти